eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Átírják néhány nappal a történelmet

Amerikai kutatók szerint Julius Caesar semmiképp nem szállhatott partra a brit szigeteken időszámításunk előtt 55. augusztus 26-27-én, ahogy ez a történelemkönyvekben áll.

Donald Olson árapályszakértő azt mondta: az ezen a két napon a La Manche-csatornán uralkodó áramlási viszonyok valószínűtlenné teszik a történetet.

A római hadvezér száz hadihajóval érkezett, fedélzetükön a tízezer katonát számláló két légióval. Amikor a flotta Doverhez közeledett, meglátták a parton felsorakozott kelta harcosokat, ezért más helyet kerestek a partraszálláshoz. A tudósok között eddig nem volt egyetértés arról, hogy a római flotta jobb vagy bal felé indult el, és pontosan hol kötött ki.

A Texasi Egyetem szakembere vizsgálatai alapján úgy véli: ha Julius Caesar tényleg a történelemkönyvekben említett napon szállt partra, akkor az nem a mai Deal közelében történt, vagy, ha ott ért partot a római sereg, akkor négy nappal korábban érkeztek.

Julius Caesar britanniai hódítása nem hozott tartós eredményt, a szigetország déli és középső részét Claudius császár idején szerezte meg a Római Birodalom, az időszámításunk szerint 43-ban indított hadjáratot követően.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×