eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A cumisüveg anyaga életfogytig tartó súlyproblémákat okozhat

A cumisüvegekben és a többi babaápolási termékben található kémiai anyagok lehetnek a felelősek azért, hogy egyre többen küzdenek életük végéig súlyproblémákkal - erre a meglepő következtetésre jutottak amerikai kutatók, akik a feltételezésükről a genfi szakkonferencián számoltak be.

Amerikai kutatók egymástól függetlenül végzett három vizsgálata is azt mutatja, hogy a műanyagokban, edényekben és vízvezetékben megtalálható vegyi anyagok okolhatóak az elhízásért. Ma már a babák is egészen kis korban találkoznak ezekkel az anyagokkal.

Ezek közé tartozik például a biszfenol-A, egy ösztrogénhez hasonló anyag, amely megtalálható a műanyag cumisüvegekben, vizes palackokban, és amely módosítja az egészséges testsúly fenntartásáért felelős géneket és hormonokat.

A káros hatásnak különösen a magzatok és az egészen fiatal kisbabák vannak kitéve, akiknél egyetlen adag biszfenol-A egy életre megváltoztathatja az anyagcserét - hallhatták a kutatók a genfi Európai Elhízási Kongresszuson a beszámolót.

A biszfenol-A-t már korábban összefüggésbe hozták egy sor betegség, így például a mellrák, a korai pubertás, a koraszülés és a meddőség kialakulásával.

Az egyik kutatást a massachusettsi Tufts Egyetem munkatársai végezték egerekkel: a vemhes és frissen ellett állatokat biszfenol-A-nak tették ki, majd a kicsinyeiket vizsgálták. Megállapították, hogy ezek az egerek sokkal jobban híztak, mint a kontrollcsoport tagjai, holott ugyanannyi táplálékot kaptak, és ugyanannyit is mozogtak, mint azok.

"Beprogramozzák" az elhízást

Azt ugyan a vizsgálat nem bizonyította egyértelműen, hogy a biszfenol-A lenne a "bűnös", de az tény, hogy az anyag a műanyag üvegekből belekerül a táplálékba is.

A másik kutatás során az amerikai kormányzat megbízásából a többek között a teflonedények bevonatában megtalálható perfluoro-oktánsav (PFOA) hatásait vizsgálták.

Megállapították, hogy azok az egerek, amelyek magzatkorukban találkoztak ezzel az anyaggal, kisebb súllyal születnek ugyan, de kifejlett korukra túlsúlyokká válnak.

A harmadik kutatás eredményeként a Kaliforniai Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a PVC-csövekben található tributilin is arra "programozza" az egereket, hogy elhízzanak.

A kutatók szerint ezek az eredmények megmagyarázzák, hogy miért küzdenek sokan egész életükben súlyproblémákkal.

A gyártók ennek ellenére állítják: a biszfenol-A nem jelent egészségügyi veszélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×