eur:
398.56
usd:
363.91
bux:
74183.13
2024. október 9. szerda Dénes

A trópusi rovarok lehetnek a klímaváltozás első áldozatai

A trópusi rovarokat jobban sújthatja a globális felmelegedés: a szakértők szerint ezek lesznek az első fajok, amelyek kihalnak a klímaváltozás hatására.

A trópusi rovarok már most is a számukra még tolerálható hőmérsékleti tartomány határán élnek, így a további - akár csupán 1-2 Celsius-fokos - melegedés könnyen a kihalásukat eredményezheti - derül ki egy új kutatásból.

A szakértők szerint ebben az évszázadban a sarki területek átlaghőmérséklete emelkedik majd a legjobban a klímaváltozás hatására, ám az előrejelzések szerint mégsem ezek élővilágára lesz a legnagyobb hatással a változás: a trópusokon sokkal súlyosabbak lesznek a következmények.

"Sok trópusi faj csak nagyon kis hőmérsékletváltozást képes elviselni, hiszen a klíma, amelyben élnek, aránylag állandó az év minden szakában. Számításaink szerint ezeket a fajokat rosszabbul érinti majd a felmelegedés, mint a hideg területeken élőket. Sajnos, a bolygó állatfajainak többsége éppen a trópusokon található" - mondta a Kaliforniai Egyetem szakértője, Curtis Deutsch.

A rovarok jelenléte rendkívül fontos a trópusi élőhelyeken, hiszen létfontosságú szerepet játszanak a szerves anyagok lebontásában, a virágok beporzásában és a tápláléklánc magasabb fokán álló élőlények ellátásában, éppen ezért katasztrofális következményekkel járna, ha kipusztulnának.

Nemcsak a trópusi rovarokra, hanem a növényekre is komoly hatással lesz a klímaváltozás, hiszen a felmelegedés hatására a csapadékeloszlás is módosul majd - figyelmeztetnek a kutatók.

Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút
Aréna

N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút

Minőségi ugrás az izraeli–iráni konfliktusban, hogy Irán rakétákkal lövi Izraelt, de Teherán nem akar háborút – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa. N. Rózsa Erzsébet beszélt az iráni atomprogram állásáról, a párhuzamos hadseregről és az arab ország álláspontjáról is.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Így érhető el az 1 millió forintos fizetés Magyarországon

Így érhető el az 1 millió forintos fizetés Magyarországon

Az érdekképviseleteket megosztja az 1 millió forintos átlagbér és a 400 ezer forintos minimálbér terve. A munkaadói oldal óvatos, míg a munkavállalók képviselői optimisták. Mindannyian arra hívják fel a figyelmet, hogy tárgyalásokra lesz szükség a bérek kialakítása során a munkaadók, a munkavállalók, illetve a kormány képviselői között. A munkaadók adó- és járulékcsökkentést tartanak szükségesnek, ha ilyen nagyot nőnek a bérek. A Munkástanácsok számításai szerint úgy érhető el 2-3 év alatt a magas bérszint, ha a profithányad csökken és a bérhányad nő a gazdaságban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×