eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

HIV-gyógyszer növelheti az infarktus kialakulásának esélyét

Megduplázhatja a szívroham kialakulásának esélyét a HIV-vírus ellen kifejlesztett gyógyszer - állítják dán kutatók. A szer gyártója komolyan veszi az eredményeket.

Növeli az infarktus kialakulásának esélyét az abacavir nevű hatóanyag, amelyet a HIV-vírus ellen fejlesztettek ki - állapították meg dán tudósok egy 33 ezer főt érintő kutatás során, eredményeiket pedig a Lancet című orvosi lapban publikálták.

A Koppenhágai Egyetem kutatói egy sor HIV-vírus elleni szert vizsgáltak, amelyek közül csupán kettőt találtak a szívroham szempontjából veszélyesnek, az abacavirt és a didanosine-t, ám ez utóbbit sokkal kevésbé.

A kutatók azt nem tudták megállapítani, hogy az abacavir milyen módon növeli a szívroham kialakulásának esélyét, az eredmény azonban ennek ellenére is válaszút elé állíthat sok orvost és beteget: ezentúl ugyanis mérlegelni kell az előnyöket és hátrányokat a szer szedésével kapcsolatban.

Az abacavir gyártója, a GlaxoSmitKline 54 kutatást végzett a szerrel kapcsolatban, de egyik sem hozott a dánokéhoz hasonló eredményt. A cég ennek ellenére komolyan veszi az új vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×