eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A géneken múlik, milyen mértékben válik a dohányos nikotinfüggővé

Azonosítottak a kutatók egy olyan génvariációt, amely miatt megnő a tüdőrák veszélye a dohányosoknál és azoknál is, akik már leszoktak. Arra is utalnak bizonyítékok, hogy azok az emberek, akiknél megtalálható ez a módosulás, nagyobb mértékben válnak nikotinfüggővé és szenvedélyes dohányossá.

Három kutatócsoport is arra a következtetésre jutott, hogy a 15-ös kromoszóma két kulcsfontosságú szeletének módosulása növeli a tüdőrák kockázatát. Ezek a variációk ráadásul általánosan elterjedtek a népességben - ám csak a dohányosoknál növelik a tüdőrák kockázatát.

Azoknál az egykori, illetve jelenleg is aktív dohányosoknál, akik mindkét szülőjüktől örökölték e két variációt - ez a népesség mintegy 15 százaléka - 70-80 százalékkal nő a tüdőrák kialakulásának veszélye. Aki csak az egyik variációt hordozza, annál a veszély 28 százalékkal magasabb.

A kutatók véleménye csak abban különbözik, hogy miképpen hatnak e variációk a tüdőrák kialakulásának veszélyére.

Az izlandi deCODE Genetics vállalat munkatársai - akik a legszélesebb körű kutatást végezték - azt állítják, hogy e génvariációk miatt azok, akik elkezdenek dohányozni, erősebb mértékben válnak függővé.

Könnyebbé válik a megelőzés


Egy nemzetközi kutatócsoport azonban - amely a brit Rákkutató Intézet, a Cambridge-i Egyetem és a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársaiból állt - arra a következtetésre jutott, hogy e variációk közvetlenül "együttműködnek" a dohánnyal, és közösen okozzák a tüdőrákot.

Abban azonban valamennyien egyetértenek, hogy a kutatási eredmények révén sikerülhet azonosítani azokat az embereket, akiket a leginkább fenyeget a nem kissejtes tüdőrák veszélye -ez a betegség adja a tüdőrákos megbetegedések 80 százalékát.

A dohányosokat egyébként akkor is jobban fenyegeti a tüdőrák veszélye, ha nem rendelkeznek e génvariációkkal; még ebben az esetben is tízszer nagyobb esélyük van a kór kialakulására, mint azoknak, akik soha nem dohányoztak.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×