eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Újabb bizonyíték a Titán vízkészlete mellett

Az űrkutatók megtalálták az eddigi legfontosabb bizonyítékot arra, hogy egy hatalmas belső tenger van a Szaturnusz holdja, a Titán felszíne alatt. Az erről szóló tanulmány az amerikai Science magazinban jelent meg.

A közvetett bizonyítékot a NASA, az Európai Űrügynökség és az Olasz Űrügynökség közös vállalkozásában felbocsátott Cassini űrszonda radarképei szolgáltatják.

A szakértők szerint, ha valóban létezik a tenger, akkor feltehetőleg száz kilométer vastagságú jég alatt terül el, és vízből áll, valamint ammóniát is tartalmazhat. Ennek bizonyítására azonban még további kutatások szükségesek.

Ha valóban létezik folyékony víz a Titánon, akkor ez már a második, élethez szükséges összetevő a holdon, mivel szerves vegyületeket már találtak a Cassini segítségével: a Titán felszínét folyékony szénhidrogének, metán és etán borítja. Az égitesten több százszor annyi fűtőanyag található, mint a Föld teljes kőolaj- és földgázkészlete.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×