eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Akár az agyba is beültethetik a szuperműanyagot

A fenyegetést érző tengeri uborka válaszreakciója adta az ötletet amerikai kutatóknak egy olyan műanyag kifejlesztéséhez, amely vízben pillanatok alatt meglágyul, kiszáradva pedig visszanyeri eredeti keménységét.

A különleges anyag egy napon talán implantátumként beépíthető lesz a Parkinson-kóros betegek agyába, vagy egyéb idegrendszeri károsodás helyreállítására használhatják.

A puhatestű tengeri uborka, amely egy nagyobb meztelen csigához hasonlít, képes lágy bőrét támadói elleni védekezésként másodpercek alatt páncélszerűen megkeményíteni. A veszély elmúltával a tengeri uborka bőre visszalágyul.

Ezt másolták le a clevelandi Case Western Reserve University egyetem kutatói Chris Weder vezetésével. Eredményükről a Science című amerikai tudományos folyóirat legutóbbi számában írnak.

"A víz kémiai 'váltóként' működik" - magyarázta Chris Weder. Az implantátum beültetésénél előnyös, hogy merev, mert könnyebben kezelhető. Az agy 75 százaléka víz, így beültetés után a műanyag átalakul, a környező szövetekre hasonlít inkább. Ez azért fontos, mert a kemény implantátumok egy idő elteltével mechanikusan roncsolják a körülöttük lévő szövetet.

A tengeri uborka bőrének átváltozóképességét a lágy kötőszövetekbe ágyazott mikroszkopikus átmérőjű merev kollagén szálak teszik lehetővé.

Az új anyagban 25 nanométeres átmérőjű (1 nanométer a milliméter milliomod része) cellulóz nanoszálakat ágyaztak egy gumiszerű polimerbe. A nanoszálaknak több forrása lehet, például a gyapot és a gyapjú - mondta Chris Weder.

A cellulózszálakat hidrogénhíd-kötések tartják össze, ekkor kemény a műanyag. Amikor vízbe kerül az anyag, a vízmolekulák felszakítják ezeket a kapcsolatokat, így lágyul meg a műanyag, akár ezerszer puhább lesz, mint a gumi.

Amikor a víz elpárolog az anyagból, az újra megkeményedik, mert a szálak között ismét létrejön a hidrogénhíd-kötés. Az oldás és kötés többször is válthatja egymást, azaz puhul és keményedik az új anyag.

Manapság több kutatócsoport dolgozik mesterséges idegek kifejlesztésén. Ezeknek integrálódniuk kell a neuronok hálózatába. Az új anyag képes lehet erre változóképessége miatt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×