eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Ezer emberből egy érzi a hangok illatát

Vannak olyan emberek, akik érzik a hangok illatát, látják az illatokat vagy hallják a színeket - állítja a Granadai Egyetem két kutatója.

Juan Lupiánez Castillónak és Alicia Callejas Sevillának meggyőződése, hogy szinesztézia - amikor az érzékszervek összekavarodnak, felcserélődnek - minden újszülött sajátja, és ezerből egy felnőtt is rendelkezik ezzel a képességgel, legföljebb nem tud róla.

"Vannak emberek, akiknél bizonyos időszakok színeket idéznek fel. A szinesztézia képességével rendelkezők gyakran látják a színeket, amikor hallanak róluk, hallják a zenét, ha kottát látnak. Bár ritkábban, de az is előfordul, hogy valaki látja az illatok színét, úgy érzi, megérintik a hangok. A szineztéziának millió formája van" - hangsúlyozta Callejas.

Azok az emberek, akik bizonyos szavak elhangzásakor mindig ugyanazt a színt látják - például a vöröset, ha a kutya szót meghallják - rosszul reagálhatnak, ha ilyenkor egy másik színt mutatnak nekik - tette hozzá.

"Ha valakinek meggyőződése, hogy az asztal szó kék, akkor könnyen elképzelhető, hogy helyesírási hibát vél felfedezni, amikor a szót más színnel látja leírva" - magyarázta a spanyol kutató.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×