eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A tévézés önmagában is növeli a vérnyomást

Nagyobb eséllyel lesz magas vérnyomása azoknak a kövér gyerekeknek, akik sokat ülnek a tévé előtt, mint az ugyanolyan súlyú, de kevesebbet tévéző kortársaiknak - állapították meg amerikai tudósok.

Régóta ismert, hogy a tévé előtt töltött idő erősen befolyásolja az elhízás és a magas vérnyomás kialakulását, ám a Kaliforniai Egyetem szakemberei elhatározták, hogy alaposabban is megvizsgálják ezt az összefüggésrendszert.

A kutatásban több mint ötszáz, 4-17 éves gyermek vett részt, valamennyien elhízásuk miatt kértek orvosi segítséget. Közülük 43 százaléknál állapítottak meg magas vérnyomást.

A gyerekeket csoportokba sorolva a tudósok arra jutottak, hogy a naponta 2-4 órát tévézők körében 2,5-szer annyinál állapítottak meg magas vérnyomást, mint a képernyő előtt a legkevesebbet töltő csoport esetében. A 4 óránál többet tévézők körében háromszoros volt a rizikófaktor.

A korábbi vizsgálatok alapján az nem jelentett meglepetést, hogy a tévézés hossza az elhízás mértékét is befolyásolta.

A kutatást vezető Jeffrey Schwimmer közölte: a többet tévéző gyerekek több zsíros és sós ételt fogyasztanak, ami közvetlenül növeli a vérnyomást. Emellett a tévézés növeli a stressz szintjét, ami befolyásolja az agy és a többi szerv kommunikációját, ami érinti a vérnyomást, valamint a testzsír felhalmozódását és eloszlását is.

Az eredmény alátámasztja azt az Amerikában jelenleg is érvényben lévő ajánlást, hogy a szülők ne engedjék a gyerekeket naponta két óránál tovább a tévé előtt ülni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×