INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A tévézés önmagában is növeli a vérnyomást

Infostart / InfoRádió
Nagyobb eséllyel lesz magas vérnyomása azoknak a kövér gyerekeknek, akik sokat ülnek a tévé előtt, mint az ugyanolyan súlyú, de kevesebbet tévéző kortársaiknak - állapították meg amerikai tudósok.

Régóta ismert, hogy a tévé előtt töltött idő erősen befolyásolja az elhízás és a magas vérnyomás kialakulását, ám a Kaliforniai Egyetem szakemberei elhatározták, hogy alaposabban is megvizsgálják ezt az összefüggésrendszert.

A kutatásban több mint ötszáz, 4-17 éves gyermek vett részt, valamennyien elhízásuk miatt kértek orvosi segítséget. Közülük 43 százaléknál állapítottak meg magas vérnyomást.

A gyerekeket csoportokba sorolva a tudósok arra jutottak, hogy a naponta 2-4 órát tévézők körében 2,5-szer annyinál állapítottak meg magas vérnyomást, mint a képernyő előtt a legkevesebbet töltő csoport esetében. A 4 óránál többet tévézők körében háromszoros volt a rizikófaktor.

A korábbi vizsgálatok alapján az nem jelentett meglepetést, hogy a tévézés hossza az elhízás mértékét is befolyásolta.

A kutatást vezető Jeffrey Schwimmer közölte: a többet tévéző gyerekek több zsíros és sós ételt fogyasztanak, ami közvetlenül növeli a vérnyomást. Emellett a tévézés növeli a stressz szintjét, ami befolyásolja az agy és a többi szerv kommunikációját, ami érinti a vérnyomást, valamint a testzsír felhalmozódását és eloszlását is.

Az eredmény alátámasztja azt az Amerikában jelenleg is érvényben lévő ajánlást, hogy a szülők ne engedjék a gyerekeket naponta két óránál tovább a tévé előtt ülni.

A címlapról ajánljuk