eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Felfedezték az agy selejtező központját

Svéd tudósok megtalálták azt az agyterületet, amely a lényegtelen információk szelektálását végzi, így létfontosságú a jó emlékezet szempontjából. A Karolinska Intézet szakemberei kísérleteik során azt tapasztalták, hogy a memória használata közben jelentősen nő a törzsdúc területének aktivitása.

A kutatók a rövid távú memória működését vizsgálták, amelyet számolásnál vagy telefonszámok betárcsázásánál használunk.

A rövid távú memória kapacitása - vagyis, hogy mennyi elemet tudunk egyszerre megjegyezni - egyénenként változik. Ennek részben az az oka, hogy különböző mértékben vagyunk képesek elvonatkoztatni a zavaró tényezőktől, például a háttérbeszélgetéstől.

A Karolinska Intézet vizsgálatában az önkénteseknek egy számítógépes feladatban képekre kellett megfelelő válaszokat adniuk, miközben a kutatók funkcionális mágneses rezonancia képalkotó berendezéssel (fMRI) figyelték az agyműködésüket. Az esetek egy részében háttérzajjal nehezítették a feladatot.

Amikor utóbbi bekövetkezett, az idegsejtek aktivitása jelentősen növekedett az agy törzsdúci és elülső kérgi területein, mintegy felkészülve arra, hogy kiszűrjék a zavaró információt.

A szakemberek ezeket az eredményeket szeretnék felhasználni a figyelemhiányos, hiperaktív gyermekek kezelésénél, bár elismerik, hogy a szelektálást nem kizárólag a törzsdúc végzi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×