eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egy szippantás, és vérengző vadállattá válnak

Egyetlen protein szaga vérengző vadállattá változtatja az egyébként félénkségükről ismert egereket. A feromon illatáról eddig is sejtették, hogy fokozza az agressziót, de a kaliforniai kutatóknak most sikerült először be is bizonyítani az összefüggést.

Mihelyt megérzik a vizeletben a feromon szagát, a hímek azonnal megtámadják a riválist, a nőstényeket azonban örömmel fogadják, a kasztrált hímeket és a még nem ivarérett kölyköket pedig figyelemre sem méltatják.

A támadás pedig kimondottan agresszív: üldözik, harapják, rugdossák és lebirkózzák a riválist - magyarázta Lisa Strowers, a La Jolla-i Scripps Kutatóintézet biológusa, aki a kollégáival sikeresen azonosította az agressziót kiváltó proteint.

Strowersék az egérvizeletet vizsgálva jutottak el ahhoz a molekulacsoportot, amelyet főbb vizeletproteineknek (MUP) neveznek, és amelyekről eddig csak sejtették, hogy szerepet játszanak a kémiai kommunikációban.

A kutatók feltételezik, hogy a feromonok olyan információt juttatnak az egerek agyába, amelyekből az megállapítja a "szagforrás" nemét, korát és státuszát - ezt azonban még nem tudták bebizonyítani.

Nagyon izgalmasnak nevezte a kutatás eredményét Klaus Miczek, aki a medfordi Tufts Egyetemen kutatja az agy kémiáját. Õ azonban valószínűbbnek tartja, hogy a vizeletproteinek nem magát az agressziót szabályozzák, hanem általában azt, hogy az egerek elhelyezzék a többieket a "társadalmi ranglétrán".

Arra ő és Strowers is figyelmeztetett, hogy a felfedezés aligha segíti az orvosokat abban, hogy kezelni tudják az abnormálisan agresszív embereket. Az embereknél és az egereknél ugyanis más-más váltja ki az agressziót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×