eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Franciaország harmadszor, vagy Portugália először?

A házigazda franciák az élen álló németeket és spanyolokat utolérve harmadszor, míg döntőbeli ellenfelük, a portugálok először nyerhetik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot.

A vasárnapi finálé esélyesei egyértelműen az 1984-ben és 2000-ben győztes franciák és nemcsak azért, mert hazai pályán léphetnek pályára a Saint-Denis-ben található Stade de France-ban, hanem azért is, mert a torna során egyre jobb és jobb teljesítményt nyújtottak.

Didier Deschamps együttese nagy önbizalommal várhatja az utolsó összecsapást, ugyanis egyrészt veretlenül jutott el a döntőig, másrészt a kieséses szakaszban előbb hátrányból fordított Írország ellen, majd rendkívül hatékony támadó játékot bemutatva 5-2-re múlta felül az izlandi és 2-0-ra a világbajnok német csapatot.

Amennyiben a hazaiak győznek, negyedszer fordulna elő a kontinensviadalok történetében, hogy a házigazda emeli magasba a trófeát. Ez a bravúr legutóbb 1984-ben éppen a franciáknak sikerült, akik az 1998-as világbajnokságot is rendezőként nyerték meg. Az Eb-ken korábban még a spanyolok 1964-ben és az olaszok 1968-ban ünnepelhettek hazai pályán.

Portugália sokkal nehezebben verekedte el magát a döntőig, ugyanis a csoportkörből mindössze három döntetlennel lépett tovább, a magyarokkal például 3-3-as döntetlent játszott az utolsó fordulóban. A folytatásban sem sziporkázott Fernando Santos együttese: a 16 között hosszabbításban lépett túl Horvátországon, a negyeddöntőben pedig 11-esekkel múlta felül Lengyelországot. Viszont annyiban a portugálok is javuló formát mutatnak, hogy a fináléba kerülésért rendezett Wales ellen 2-0-ra megnyert összecsapásukon nyújtották legjobb teljesítményüket.

A portugál válogatott története első nagy trófeáját gyűjtheti be, ugyanis egyetlen korábbi fináléját a 2004-es hazai rendezésű Eb-t nagy meglepetésre elvesztette Görögországgal szemben.

Az is a franciák mellett szól, hogy előreláthatólag Deschamps összes játékosa bevethető lesz, míg kollégája komoly gonddal küzd, ugyanis legjobb védője, Pepe játéka combsérülése miatt továbbra is kérdéses.

Külön érdekesség lesz a két 7-es mezszámot viselő játékos összecsapása. A franciáknál Antoine Griezmann hat találatával fölényesen vezeti a góllövőlistát, míg a portugáloknál a mostani tornán háromszor betaláló Cristiano Ronaldo egy újabb góllal immár egyedüliként lenne az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa. Jelenleg holtversenyben áll az élen a francia Michel Platinivel, aki egyetlen tornán jutott kilenc gólig, míg Real Madrid sztárjának ehhez négy tornára és húsz találkozóra volt szüksége.

Mivel a portugálok az egyetlen ötcsapatos selejtezőcsoportból jutottak ki, így az elmúlt két évben kétszer is találkozott egymással a két gárda, ugyanis a franciák mindig a kvintett szabadnapos gárdájával játszottak barátságos meccset. Mindkét mérkőzésen francia siker született: 2014 őszén éppen a mostani döntő helyszínén 2-1-es hazai, míg tavaly ősszel Lisszabonban 1-0-ás vendégsiker született.

A vasárnap 21 órakor kezdődő döntőn az angol Mark Clattenburg fújja majd a sípot, Kassai Viktor pedig negyedik játékvezetőként működik közre az összecsapáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×