eur:
388.93
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kemény Dénes: Ezután is ugyanezzel a zabszemmel kell pályára lépni

A magyar válogatottnak meg kell emésztenie a sikert és szombaton meg kell próbálnia legyőzni az izlandi csapatot - mondta Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke, az InfoRádió exkluzív Eb-szakértője.

Születésnapja is volt tegnap, megfelelő volt az ajándék?

Nem voltam optimista, örültem volna egy döntetlennek is, ha jól játszunk. Azt azonban, hogy sokkal okosabban, higgadtabban, stabilabban játszott a magyar csapat, mint az osztrák, nem vártam, pozitív meglepetés volt. Teljesen megérdemelt a 2:0, azt nem kell megmagyarázni, hogy miért vagyunk jók, a másik meg miért nem játssza azt, amit tud.

Sokan most azt mondják, hogy a meccs összképét tekintve is jobb volt a magyar válogatott a selejtező sorozatban egyébként parádézó rivális ellen, hogyan értékeli mindezt?

Sokáig az osztrákok veszélyesen támadtak, Királynak volt nagy védése, rúgtak kapufát, de régi törvény, ha valaki sokat tesz azért, hogy győzzön, akkor ezekből pozitívan jön ki. Amikor kellett, nagyon higgadt volt a csapat és egyetlen passzt sem rontottak el, ahogy a befejezést sem. A második gólt, ha egy külföldi játékos rúgja, azt mondjuk, így normális.

Nyilván nagy kérdés most, hogyan kell kezelnie a magyar válogatottnak ezt a sikert, Ön hogy látja? Mi a teendője egy szövetségi kapitánynak ilyenkor?

Abszolút ketté kell választani azt az óriási lelkesedést, ami a szurkolókban van a csapat közvetlen környezetétől. Normális, hogy a szurkoló most Eb-döntőről álmodozik, örülünk ennek, el is kell fogadni, hogy a szurkoló ilyen, de abszolút tisztán kell lássák, hogy ennek a mérkőzésnek, ennek a nagy sikernek az örömét minél gyorsabban meg kell emészteni, és ugyanazzal az alázattal, a feszültséggel kell a következő meccsen kimenni a pályára, mint ahogy most tette a magyar csapat. Igazából nehezebb, ha másnap rögtön meccs van, nagyon gyorsan meg kell emészteni a pozitív élményeket. Ha ma még örülnek a játékosok, az nem baj, de holnaptól mindenképpen ugyanazzal a – népiesen – zabszem helyzettel kell kimenni, ami utána újból kihozza belőlük a maximális teljesítményt. Lehetett látni aztán este, hogy senkit nem lehet lebecsülni, Izlandot lesajnálták, X-et játszott a csoport legerősebbnek tartott csapatával Portugáliával.

Szombaton a következő ellenfelünk Izland lesz, a jelenlegi állás szerint csoportelsők vagyunk, mire számít? Egyáltalán milyen hozzáállást látna célravezetőnek szombaton Izland ellen?

Miután a győzelemmel összeszedtük a három pontot, neki lehet menni Izlandnak, de alázattal, nem lebecsülve az ellenfelet. 19-re lapot kell kérni, és meg lehet verni Izlandot, azzal bebiztosítanánk a csoportelsőséget, és olyan csapat jönne a 16 között, ami jó eséllyel szintén verhető lenne. Most abban a helyzetben vagyunk, hogy nem óvatoskodnunk kell, hogy hozzunk egy ikszecskét, hanem igenis nekik kell menni, mert ennek a csapatnak van olyan lelkiereje, hogy ha nehezebben alakul a meccs, mint a keddi, akkor is ki fogja tudni hozni belőle a maximumot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×