eur:
394.63
usd:
358.28
bux:
71644.35
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Az angol játékosok ünnepelnek a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Anglia-Dánia mérkőzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 7-én. Az angol válogatott 2-1-re győzött.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Andy Rain

Megtörhet Harry Kane átka – bemutatjuk az esti Eb-döntő angol játékosait

Gareth Southgate minden bizonnyal az elődöntőben szerepeltetett csapatot küldi pályára a vasárnap esti Eb-döntőben, egyetlen poszton képzelhető el csere: hajlik arra, hogy Luke Shaw kezdjen, aki igazi ballábas, szemben a bal oldali szárnyvédőként egyébként eddig jól teljesítő Kieran Trippierrel. Íme, a háromoroszlános tizenegy!

Jordan Pickford 2017 óta az első számú kapus a válogatottban, 2016 óta véd rendszeresen a Premier League-ben. A háromoroszlános mezben immár csak Peter Shilton (125), Joe Hart (75), David Seman (75) és a nagy Gordon Banks (73) védett nála többször – közülük négyet alighanem a 68. szereplése előtt álló Pickford egy éven belül megelőz. Az Everton kapusa az angolok egyetlen játékpercét sem mulasztotta a mostani Eb-n, miként a 2018-as és a 2022-es vb-n és a 2021-es Eb-n.

Düsseldorf, 2024. július 6.
Jordan Pickford kapus (b) és Trent Alexander-Arnold, az angol válogatott játékosai csapatuk továbbjutását ünneplik a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Anglia - Svájc mérkőzés után a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. július 6-án. Az angolok 1-1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 5-3-ra győztek.
MTI/Koszticsák Szilárd
Düsseldorf, 2024. július 6. Jordan Pickford kapus (b) és Trent Alexander-Arnold, az angol válogatott játékosai csapatuk továbbjutását ünneplik a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Anglia - Svájc mérkőzés után a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. július 6-án. Az angolok 1-1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 5-3-ra győztek. MTI/Koszticsák Szilárd

Kyle Walker a csapat, sőt a keret legidősebb játékosa, 35. évében járva 89 válogatottságnál jár. Még mindig az egyik leggyorsabb angol játékos. 2009 és 2017 között a Tottenham játkosaként egyetlen trófeát nyert. Hét éve átlépett a Manchester Citybe, s már tizenhétnél tart. 2011-ben éppen a spanyolok ellen mutatkozott be a válogatottban. Egyike annak a három angol mezőnyjátékosnak (a másik kettő Declan Rice és John Stones), akik mind a 600 eddigi angol játékpercet a pályán töltötték az Eb-n.

John Stones is a Manchester City játékosa. Harmincéves, 78-szoros válogatott. Trippier mellett ő volt az egyetlen az eddig sokat játszó angolok közül, aki nem, vagy nem teljesen azon a poszton játszik a tornán, mint a 2023–2024-es klubidényben. A Citynél Guardiola azt várja tőle, hogy védekezzen a hátvédnégyesben, ha az ellenfél támad, de lépjen fel Rodri mellé második „hatosnak”, ha a City birtokolja a labdát.

Marc Guéhi a torna egyik meglepetésembere, az angolok számára. 2017-ben U17-es világbajnok lett (Phil Foden és Connor Gallagher társaságában, éppen a Ferrán Torrest felvonultató spanyolokat győzték le a kolkatai döntőben!), de csak 2022 óta játszik az A-válogatottban, tavaly lett törzstag. öt selejtezőn játszott, az Eb-n egyetlen mérkőzést hagyott ki, eltiltás miatt. A Crystal Palace hátvédje, a 17. válogatottsága következik.

Declan Rice – hiába van Harry Kane és Jude Bellingham is a keretben – a válogatott legbiztosabb pontja Pickford mellett, az egyetlen mezőnyjátékos, aki idén eddig minden játékpercet a pályán töltött az angol csapatban. Háromszoros ír válogatottként döntött úgy 2019-ben, hogy mégis az angolokat választja. Csupán 25 éves, de már 57-szeres angol válogatott. 2023-ban igazolt át a West Ham Unitedtől az Arsenalhoz.

Kobbie Mainoo még csak jövő áprilisban lesz húszéves, az előző bajnoki idényben bejátszotta magát a Manchester Unitedbe, a mostani tornán pedig az angol válogatott kezdő tizenegyébe. Háromszoros válogatottként érkezett az Eb-re, itt a dánok elleni csoportmeccs kivételével mindegyik találkozón játszott, az egyenes kieséses szakaszban min a három mérkőzésen kezdett. A kilencedik válogatottsága következik.

Luke Shaw a legutóbbi Eb-döntő második percében vezetést szerzett az angoloknak – az nem volt elég a végső győzelemhez. Most újra szerepet kaphat, noha eddig – sérülése utáni hosszú kihagyásból felépülve – csak két mérkőzésen játszott a tornán, csereként beállva. A Manchester United ballábas védője tavaly június 19-én szerepelt legutóbb kezdőemberként az angol válogatottban.

Bukayo Saka az Eb eddigi egyik legjobb angol játékosa, a svájciak elleni látványos gólja felért egy életmentéssel a háromoroszlánosok számára. Az Arsenal futballistája nigériai szülők gyermeke,, 22 éves, a 40. válogatottsága már a második Eb-döntője lehet. A 2021-es fináléban ő volt az egyik angol, aki elrontotta a tizenegyesét, a másik kettő (Marcus Rashford, Jadon Sancho) most nem kerettag.

Jude Bellingham a torna alatt, június 29-én ünnepelte a 21. születésnapját, egy nappal később, a szlovákok elleni álomgóljával megmentette a válogatottat a korai kieséstől. Felteheti a koronát a 2023–2024-es idényére, a Real Madriddal spanyol bajnok és Bajnokok Ligája-győztes, a La Liga legjobb játékosa lett. Két gólt szerezve akár még Eb-gólkirály is lehet.

Dortmund, 2024. július 10.
Az angol Jude Bellingham, miután a csapata 2-1-re győzött a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjének Hollandia-Anglia mérkőzésén a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. július 10-én.
MTI/EPA/Christopher Neundorf
Dortmund, 2024. július 10. Az angol Jude Bellingham, miután a csapata 2-1-re győzött a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjének Hollandia-Anglia mérkőzésén a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. július 10-én. MTI/EPA/Christopher Neundorf

Phil Fodent választották májusban a 2023–2024-es Premier League-idény legjobb játékosának, de az Eb-n eddig adós az igazán jó teljesítménnyel. A csoportmérkőzések alatt hazautazott harmadik gyereke születésekor, de visszatért, számít rá Gareth Southgate. Különbség: a Cityben nagyjából minden harmadik bajnoki meccsére esik egy gólja, a válogatottban minden tizedikre.

Harry Kane az angol válogatott csapatkapitánya, 98. alkalommal játszik majd a háromoroszlános mezben. Gólkirályi címei vannak (nem is kevés), az angol válogatott történetének legjobb góllövője, senki sem játszott Gareth Southgate kapitánysága alatt nála többet válogatottban, mégis, harmincévesen egy szörnyű és különös rossz sorozatot kell megtörnie: csapataival sem válogatott, sem klubszinten nem nyert soha semmit.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó értékelte a magyar csapatnak a vasárnap véget ért nyári olimpián mutatott teljesítményét az InfoRádió Aréna című műsorában. Fábián László elárulta, hogyan fogadta Gulyás Michelle győzelmét, beszélt arról, hogy a tokiói szereplés szinte pontos megismétlése jelent-e fejlődést, és kifejtette a véleményét Milák Kristófról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
Ég a talaj Donald Trump lába alatt, nagy bajba sodorta Elon Musk

Ég a talaj Donald Trump lába alatt, nagy bajba sodorta Elon Musk

Egy demokrata párti politikai akcióbizottság, az End Citizens United panaszt nyújtott be a Szövetségi Választási Bizottsághoz (FEC) Donald Trump volt elnök, kampányának pénztárosa, Bradley T. Crate és Elon Musk X (korábban Twitter) ellen. A panasz azt állítja, hogy Trump nemrég készült kétórás élő interjúja Muskkal az X által finanszírozott virtuális kampányrendezvénynek minősül, ami sérti a szövetségi törvényt – számolt be a Newsweek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×