eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
LONDON, ENGLAND - JUNE 29:    Germany Head Coach Joachim Loew looks on during the UEFA Euro 2020 Championship Round of 16 match between England and Germany at Wembley Stadium on June 29, 2021 in London, England. (Photo by Shaun Botterill - UEFA/UEFA via Getty Images)
Nyitókép: Shaun Botterill - UEFA/UEFA / Getty Images

Dicstelen búcsú: vége a Joachim Löw-korszaknak

Kétségtelenül lezárult egy korszak a német labdarúgásban: az Európa-bajnoki kudarc után búcsúzik Joachim Löw a válogatott éléről. Már a tavasszal nyilvánosságra került, hogy a Nationalelfet 2006 óta vezető kapitány helyére az Euro 2020 után Hansi Flick lép.

A hatvankettedik évében járó Löw játékosként a Bundesliga 1-ig és az utánpótlás-válogatottságig jutott. Edzőként első sikerét a VfB Stuttgarttal érte el, Lisztes Krisztián is a játékosa volt. 1997-ben Német Kupa-győztes, egy évvel később KEK-döntős lett. A következő hat évet – majdnem végig – külföldön töltötte, Törökországban és Ausztriában dolgozott, közben a Karlsruhét dirigálta otthon.

A sikertelen 2004-es Európa-bajnokság után a DFB, a német labdarúgó-szövetség vezérkara úgy döntött, a két évvel korábban vb-ezüstérmes Rudi Völler szerződését felbontva új stábot nevez ki a Nationalelf élére. Oliver Bierhoff lett a csapatfőnök, Jürgen Klinsmann a szövetségi kapitány, egykori tanulótársa az edzőképzőben, Joachim Löw pedig a segítője. A trió azzal a megbízással és szándékkal látott munkához, hogy Németország nyerje meg – 1974-hez hasonlóan – a hazai rendezésű világbajnokságot.

Nem sikerült, a Nationalelf, miután elveszítette az olaszok elleni elődöntőt, „csak” harmadikként zárt. A torna után Klinsmann távozott, Löw pedig előrelépett szövetségi kapitánynak. A DFB történetében egyáltalán nem számított különlegességnek, hogy a kapitány távozása után korábbi segítője veszi át a válogatottat, így volt ez

  • Otto Nerz esetében (Sepp Herberger dolgozott mellette a váltás előtti négy évben), aztán
  • Herberger lemondása után is (Helmut Schön kilenc éven át segítette) és
  • Schönnél (nyolc éven át Jupp Derwall volt a pályaedzője)

is.

Joachim Löw 2006. augusztus 16-án, Gelsenkirchenben, a svédek ellen vezette először szövetségi kapitányként a válogatottat, nem akart minden korábbit félrerúgni, a kezdő tizenegyében, Marcell Jansenen kívül mindenki legalább 25 válogatottságot tudhatott már a háta mögött. A csereként beküldöttek között két újoncot avatott, sem Manuel Friedrich, sem Malik Fathi nem lett aztán törzstag a csapatában.

A 2008-as, osztrák–svájci közös rendezésű Európa-bajnokság volt az első nagy tornája. Az előző két év jól sikerült, Löw az első német szövetségi kapitány lett, aki sorozatban öt győzelemmel kezdett a Nationalelf élén. Látványos támadófutballt játszatott a csapatával, amely aztán, ha nem is könnyen, de bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe – igaz, ott kikapott a spanyoloktól.

Tulajdonképpen ez jellemezte az első három tornáját:

„majdnem” válogatott lett a Nationalelfből.

Nagyon erősnek bizonyult, de a spanyolokkal nem bírt. A 2010-es világbajnokságon az elődöntőben találkozott a két válogatott, s megint a La Roja nyert 1–0-ra. Ez a keret már valóban Löwé volt, az ő felfedezettjei, a nála debütáltak alkották a keret magját.

A német válogatotté volt a második legfiatalabb keret a tornán, olyan kulcsszereplővé előlépő, a nemzetközi porondon fiatal játékosokkal, mint Thomas Müller és Mesut Özil. A németek mérföldkőnek tartják (futball)politikai szempontból is azt a keretet: immár nem csak Lengyelországból bevándorló játékosok erősítették a keretet, mint a tunéziai szárrmazású Sami Kheidra, a török Mesut Özil és Serdar Tasci, a brazil Cacau, a félig nigériai Dennis Aogo, a boszniai szerb Marko Marin, a félig ghánai Jerome Boateng, s a félig spanyol Mario Gómez. Mellettük még három Lengyelországban született is szerepelt a keretben: Lukas Podolski, Miroslav Klose és Piotr Trochowski.

A 2012-es Európa-bajnokságon megint nagyon közel voltak a randevúzáshoz, ám az olaszok kiejtették a németeket a varsói elődöntőben. E torna előtt már a németeket emlegették a címvédő spanyolok mellett a legnagyobb esélyesként, a Nationalelf a dél-afrikai vb-bronzmérkőzés (Uruguay ellen 3–2) és a 2012-es Eb-negyeddöntő (Görögország ellen 4–2),

világrekordot állított fel azzal, hogy sorozatban 16 tétmérkőzését megnyerte.

A Löw-éra csúcspontját a 2014-es brazíliai világbajnokság jelentette, az elődöntőben a házigazdák elleni 7–1-es futballtörténelmi sikerrel, majd a Lionel Messi-vezette argentinok legyőzésével. Sokan tippelték akkor, hogy a mindössze 27 év átlagéletkorú német válogatott a következő esztendőkben uralni fogja a világfutballt.

A 2016-os Európa-bajnokságot ellenben nem nyerte meg, igaz, nem is élte meg kudarcként. Franciaországban a hat mérkőzésén mindössze három gólt kapott, abból is az első kettőt elkerülhető tizenegyesből. A Nationalelf az elődöntőben 2–0-ra kapott ki a franciáktól.

Ettől még nagy favoritként készült a címvédésre, a következő világbajnokságra. A 2017-es Konföderációs-kupára Joachim Löw tulajdonképpen a B válogatottat vitte el, részben a riói olimpia ezüstérmeseire építve. A Julian Draxler köré épített válogatott nagyon simán végigverte ellenfeleit, mire a futballvilág elkezdte sajnálni Löwöt: hogyan tudja majd kiválasztani a huszonhármat az oroszországi vb-re a legalább 30-32 alkalmas játékos közül.

Ám a 2018-as vb a német futball történetének egyik legnagyobb kudarcát hozta, a címvédő még a csoportból sem jutott tovább. A sajtó és a szurkolók egy része a bukott kapitány lemondását, illetve leváltását követelte, ám

a szövetség, Oliver Bierhoff csapatfőnök javaslatára, kitartott Löw mellett.

Ma már azt mondhatjuk: nem kellett volna. Kudarcot hozott a következő Nemzetek Ligája-sorozat, s most kudarcba fulladt az Európa-bajnoki szereplés is. Ebben az időszakban a válogatott 6–0-ra kikapott a spanyoloktól, 1931 óta nem érte ilyen súlyos vereség a Nationalelfet. Idén márciusban, hazai pályán, 2–1-re veszített világbajnoki selejtezőn Észak-Macedónia ellen. Löw

  • 198 válogatott mérkőzés után, két kudarcos torna után búcsúzik,
  • 124 győzelemmel,
  • 40 döntetlennel és
  • 34 vereséggel.

Játékosai közül Toni Kroos és Thomas Müller egyaránt 106, Manuel Neuer 104, Lukas Podolski 98, Philipp Lahm 88, Bastian Schweinsteiger 86 mérkőzésen játszott az irányításával. Az első háromról szólva: vajon hányan folytatják majd Hansi Flicknél is?

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×