eur:
394.39
usd:
353.41
bux:
73467.13
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
Ali Truwit, amerikai paralimpikon úszónő. Forrás: X / Ali Truwit
Nyitókép: Forrás: X / Ali Truwit

Egy évvel cápatámadása után a paralimpián versenyez az amerikai úszó

Ali Truwit amerikai úszó ismét a rajtkőre áll egy évvel azután, hogy elvesztette az egyik lábát.

Truwit tavaly májusban a Kuba mellett található Turks- és Caicos-szigeteknél búvárkodott barátjával az óceánban egy olyan részen, ahol nem jellemző a cápák jelenléte. Ekkor támadta meg egy - feltehetően - bikacápa, a nő csaknem 70 métert úszott a biztonságot jelentő hajóig, hogy végül megmeneküljön. Truwitot azonnal kórházba, majd az Egyesült Államokba szállították, ahol három műtét várt rá, de a bal lábát térdtől lefelé amputálni kellett, az operációra éppen a 23. születésnapján került sor.

Bár a 24 éves úszó eleinte tartott a víztől, de a gyors rehabilitációnak köszönhetően 100 és 400 gyorson, valamint 100 háton is kijutott a paralimpiára.

"Más visszatérők történeteire támaszkodtam, ez pedig segített fenntartani ezt az irreális reményt

- megküzdeni egy cápával, túlélni, majd elveszíteni egy végtagot és ott lenni a paralimpián, mindezt egy éven belül" - mondta Truwit, aki nemrég diplomázott a Yale Egyetemen. Az esetet követően azt kérdezte magától, vajon miért történt ez vele, majd felcsillant benne a 2028-as paralimpia gondolata.

"De nem vagyok az a türelmes fajta" - jegyezte meg Truwit, aki három és fél hónappal a lába elvesztését követően már ismét versenyzett és bekerült az amerikai válogatottba. Truwitot nagyjából 50 családtagja fogja elkísérni a francia fővárosba, hogy a helyszínen buzdítsa a fiatal paraúszót.

A szerdán kezdődő és jövő hét vasárnapig tartó paralimpián 4400 sportoló, köztük 39 magyar vesz részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Csődhullámot hozna a 400 ezer forintos minimálbér?

Csődhullámot hozna a 400 ezer forintos minimálbér?

A vállalati érdekképviseletek szerint nem igazán reális, hogy meg tudjanak állapodni egy 3 éves, gyors bérfelzárkóztatási programról. Csak visszafogott mértékű emelésben gondolkodnak a munkáltatók, hiszen idén rosszul teljesít a gazdaság. Ha mégis nagymértékben nőne a minimálbér, akkor az vállalati csődöket hozna szerintük. Az érdekképviseletek hosszú és bonyolult tárgyalásokra számítanak, hiszen óriási átalakulásokon mehet keresztül a magyar bérrendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×