eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona

Verseny a javából - Elektromos autó vagy benzines? Szécsényi Gábor, Inforádió, Aréna

2024.08.18. 11:00
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

- Változások jönnek szeptember elsejétől az elektromos autókkal kapcsolatosan, pontosabban a zöld rendszámos, de nem tisztán elektromos és nulla kibocsátású gépjárművek esetében – vagyis a konnektorról tölthető hibrid, plug-in-hibrid és a hatótávnövelő villanyautóknál. Ezek ugyanis szeptembertől már nem kaphatnak zöld rendszámot és a jelenleg forgalomban lévőknek 2026 november 30-ig le kell majd adniuk a zöld rendszámot. Pontosan milyen kört is érint ez?
- Nyilván érzékenyen érint majd ez sokakat (nagyjából 40 ezerre tehető a nem tisztán elektromos zöld rendszámú autók száma) – hiszen számos kedvezmény kapcsolódott, kapcsolódik a zöld rendszámhoz – ingyenes parkolás (bár itt már voltak az elmúlt időszakban szigorítások, de például Budapesten nem) – adókedvezmények (nincs súlyadó vagy gépjárműadó, nincs cégautó adó)
- Tölthető hibrideknél, tehát nem tisztán elektromos autóknál azért érdekes képlet volt: hatalmas, akár két-háromzerer köbcentis benzinmotoros terepjárók jártak vidáman zöld rendszámmal, pusztán azért mert a
gépjárműben van egy akkumulátor, amellyel mondjuk 25-30 kilométert, jobb esetben 50 kilométert meg lehet tenni – de ha ezt a tulajdonosa nem tölti, akkor dolgozik ugyanúgy a benzinmotor vagy dolgozik a hibrid üzemmód (jobb esetben) – vagyis nincs elektromos hajtás, nincs záró emisszió, nincs a zászlóra tűzött környezetvédelem.
- Tehát ha valaki az ilyen autóját történetesen mindennap szépen tölti elektromos hálózatról – az jó dolog (városban napi használatban elegendő is lehet többnyire az 50 kilométernyi hatótáv) – viszont hónapokig, évekig el lehet autózni a benzinmotorral és elektromos üzemmód nélkül.
- Nyomon követhető, ellenőrizhető ez bármilyen módon? (Hollandiában volt talán ilyen kezdeményezés, hogy egy az autóra telepített rendszeren keresztül megpróbálják figyelni: ki, mikor és hogyan használja az egyes üzemmódokat) – jogi, szabályozási kérdések.
- Külföldi példák és gyakorlatok – mi a jellemző Európa más országaiban? (kedvezmények, parkolás vagy behajtás, illetve adózás terén)
- Elektromos autók eladási számai – szinte mindenütt visszaesést mutatnak – mondhatni: takaréklángra került az elektromos átállás?
- Németországban az újonnan forgalomba helyezett járműveknek mindössze 12 százaléka elektromos hajtású az év eddigi részében – de az is sokat mondó hír, hogy a Porsche, a BMW, a Mercedes és Wolkswagen is szinte egyidőben jelezte, hogy tarthatatlan az elektromos átállás tervezett programja. És hab a tortán: Mercedes bejelentette, hogy nagyobb összeget költ a belső égésű motorok fejlesztésére. Ez tűnhet amolyan hátraarcnak is.
- A terv eredetileg, hogy 2035 után már nem lehet Európában belső égésű motorokkal szerelt autókat újonnan forgalomba hozni. Vélhetően ez módosulni fog?
- Kibocsátási normák vélhetően szigorúak maradnak – igazíthatók valamilyen módon ezekhez a hagyományos motorok – benzin, akár még a nagy bűnösnek tekintett dízel (aminek most mintha még egyfajta reneszánsza is lenne)
- Mi jöhet még az elektromos autó mellett? Hidrogénmeghajtás? Hidrogéncellás változat?
- Hibrid – Plug-in hibrid – elektromos hajtás ez is mind válaszút és fejtörés a nagy autógyárak számára?
- Vásárlói oldal + elektromos autók népszerűsége és elfogadottsága: továbbra is egyfajta szorongás (külföldön és itthon is talán még inkább)
- ÁR (még mindig jóval magasabb)
- INFRASTRUKTÚRA – TÖLTŐHÁLÓZAT
- HATÓTÁV
- Miért is drágább jóval az elektromos autó? Akkumulátor mint fő egység és meglehetősen drága egység?
- Kínai elektromos autó miért tud jóval olcsóbb lenni? Hasonlatos ahhoz ahogy olcsóbb minden Kínában előállított termék mint ami Nyugat-Európában készül?
- Szakértők: Kína számára óriási előny, hogy az autóikat teljes egészében, importfüggőség nélkül maguk állítják elő – az akkumulátortól kezdve a gépjármű utolsó darabjáig maga tud előállítani mindent.
- Mit hoz a jövő vagy már a jelen – Kína beelőz mindenkit?
- Mi jöhet ebben a helyzetben?
- Brüsszeli okfejtés: Kínában tisztességtelenül támogatják az elektromos autógyártást és az országból származó import veszélyezteti az iparágat az EU-ban.
- Mik lehetnek a válaszok? Akár Európában, akár az Egyesült Államokban?
- Kínai belső piac ezzel szemben miként alakulhat? Kiszorítani a külföldi gyártókat?
- Európai autógyártás előtt milyen jövőbeni utak lehetségesek? További koncentráció?

Szécsényi Gábor, az Autó magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.08.14-én. Podcast.

×
×
×