eur:
395.12
usd:
354.06
bux:
73143.06
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
Nyitókép: Unsplash

Nálunk is látható volt az űrszemét-hullócsillag

Egy működésképtelen Starlink műhold lépett be a Föld légkörébe, ahol a hatalmas súrlódástól felizzott, szétszakadt és elégett, ezzel rendkívüli, hullócsillagszerű látványt nyújtva.

Augusztus 25-én este, nem sokkal negyed 9 után érdekes jelenséget rögzítettek az égboltot figyelők Magyarország délnyugati tájain, ugyanis egy hullócsillagnak tűnő fénycsóva szelte át a sötétedő eget - írja az Index. Hozzáteszik,

valójában nem meteoritról volt szó, hanem a Starlink egyik műholdja lépett be a légkörbe, ahol a hatalmas súrlódás következtében több darabra szakadt, emiatt pedig igen látványos képet festett a horizontra.

A Magyar Meteoritikai Társaság beszámolója szerint a jelenség erősen fénylett és jobban látható volt, mint a Vénusz legfényesebb állapotában. A légkörbe visszalépő műhold meg sem közelítette Magyarország határát, azonban a tiszta időnek köszönhetően szabad szemmel is látható volt. A társaság által készített videó a honlapjukon tekinthető meg.

A lap megjegyzi, hogy az űrszemét esetleges becsapódása súlyos következményekkel is járhat, például még áprilisban szinte teljesen lerombolt egy floridai házat egy, a Nemzetközi Űrállomásról leszakadó darab.

Címlapról ajánljuk
Több gyakori tévhitet is eloszlat a katasztrófavédelem – emberpróbáló kihívások előtt a tűzoltók

Több gyakori tévhitet is eloszlat a katasztrófavédelem – emberpróbáló kihívások előtt a tűzoltók

A nagy kánikulában akár a 70 Celsius-fokot is elérheti egy autó belső hőmérséklete, ezért nem szabad ott hagyni a gyermekeket vagy az állatokat, amíg ügyeket intézünk – mondta az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel hozzátette: tűzgyújtási tilalom van érvényben, ennek ellenére csak az elmúlt hétvégén 146 szabadban keletkező tűzhöz riasztották a tűzoltókat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Az elmúlt hetek egyik legsúlyosabb támadása sújtotta Ukrajnát, új területszerzésekről számolt be Zelenszkij – Háborús híreink hétfőn

Az elmúlt hetek egyik legsúlyosabb támadása sújtotta Ukrajnát, új területszerzésekről számolt be Zelenszkij – Háborús híreink hétfőn

Hétfőre virradóra Oroszország drón- és rakétatámadást intézett az ukrán főváros és több ukrán terület ellen. Az energetikai infrastruktúrában súlyos károk keletkeztek, vészhelyzeti áramszünetekre is szükség van, Kijevben sátrakat állítottak fel a lakosság számára. Ukrajna maga is dróntámadást intézett Oroszország ellen: Szaratov városában egy ember súlyosan megsérült a lezuhanó roncsoktól, amelyek egy lakóházra estek. Engelszben – ahol egy fontos katonai légibázis is található – szintén megrongálódott egy lakóház. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében bejelentette, az ukrán erők 3 kilométert haladtak előre Oroszország Kurszki területén, és elfoglaltak újabb két települést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×