eur:
386.81
usd:
355.83
bux:
68854.65
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Vas Kata Blanka, az SD Worx csapat magyar versenyzője a négyszakaszos svájci World Tour női profi országúti kerékpáros körverseny második, St. Gallen és Abtwil közötti 25,7 kilométeres szakaszán 2023. június 18-án. A 21 éves versenyző megnyerte az előző napi első szakaszt.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Női Vuelta - Vas Blanka az élre tört

Vas Blanka átvette a vezetést összetettben a Vuelta női országúti kerékpáros körversenyen, miután a második helyen ért célba a második szakaszon.

A vasárnapi csapatidőfutam után a Bunol és Moncofa közötti 118,5 kilométeres szakasz várt hétfőn a bringásokra, a céltól mintegy negyven kilométerre harmadik kategóriás emelkedővel, így mezőnyhajrára lehetett számítani. Már a szakasz során szerzett időjóváírást Vas - aki az előzetes tervek szerint csapattársai, a holland Demi Vollering és a svájci Marlen Reusser jó eredményeiért dolgozik majd segítőként a hét során -, és a technikás finálé is feküdt neki a várakozások alapján.

Az utolsó három kilométeren belül két bukás is történt, de a remekül helyezkedő magyar bajnok mindkettőből kimaradt, noha a másodiknál le kellett tennie a lábát. A hajrát jó ütemben indította és fél kerékpárhosszal maradt el a diadalmaskodó, a tavalyi Párizs-Roubaix-n győztes kanadai Alison Jacksontól. Összetettben az időjóváírásnak köszönhetően az élre állt a Giro d'Italián tavaly sprintbefutós szakaszt nyerő U23-as világbajnok,

így magára öltheti a piros trikót.

Ezzel Valter Attila után, aki a 2021-es olasz körversenyen három napig viselhette a rózsaszín trikót, újra magyar kerékpáros vezeti az összetettet Grand Tour-viadalon.

"Nem voltak a legjobbak a lábaim ma, viszont technikás volt a befutó, ami ígéretesnek tűnt számomra. Remek, hogy megszereztem a piros trikót, jó volna csapaton belül tartani. Mostantól ez a cél. Nagyon boldoggá tesz, hogy viselhetem a trikót. Nem igazán volt tervbe véve előzetesen, hogy rámegyek a bónuszmásodpercekre, de a gyorsasági részhajrá előtt a mezőny elejében találtam magam, így tettem egy kísérletet" - étékelt a viadal honlapján Vas.

A nyolcnapos, vasárnapig tartó körverseny kedden a Lucena és Teruel közötti 130,5 kilométeres távval folytatódik.

Eredmény (a Vuelta honlapja alapján):

2. szakasz, Bunol-Moncofa, 118,5 km:

1. Alison Jackson (kanadai, EF Education-Cannondale) 2:51:03 óra

2. VAS KATA BLANKA (SD Worx-Protime) azonos idővel

3. Karlijn Swinkels (UAE Team ADQ) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. VAS 3:10:14 óra

2. Jackson 8 másodperc hátrány

3. Elisa Longo Borghini (olasz, Lidl-Trek) 9 mp h.

Címlapról ajánljuk

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 16:46
×
×
×
×