eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Xabi Alonso vezetőedző (b) és Lukas Hradecky, a Bayer Leverkusen játékosa a labdarúgócsapat sajtótájékoztatóján a Puskás Arénában 2023. március 15-én. A német Bayer Leverkusen másnap a magyar bajnok Ferencváros ellen lép pályára az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nem a Bayern gyengélkedett – a Leverkusen remek!

A német futballban mindig meglepetés, ha nem a Bayern München áll a bajnoki tabella élén. Ezúttal az őszi zárótáblázat duplán meglepő, az idény előtt kevesen fogadtak volna arra, hogy ha megelőzi egy csapat a címvédőt, az éppen a Leverkusen lesz. Őszi értékelés a német élvonalról.

Xabi Alonso, a Bayern München (és persze, egyebek mellett a Liverpool FC és a Real Madrid) korábbi játékosa 2022. október 5-én került a Bayer Leverkusen élére. Az akkori edzőváltás ténye is jelzi, egy válságban lévő csapatot vett át, amely rögtön utána már vele kapott ki az RB Leipzigtől, de utána ötöt nyert zsinórban a Bundesligában.

Csapatát kétszer is láttuk a Ferencváros ellen, aztán az Európa-liga nyolcaddöntőjében (érdekes, hogy a Fradi akkori eredménysora kapcsán viszonylag kevés említést kap mostanában, hogy azóta a legyőző a Bundesliga meglepetéscsapatává, őszi bajnokává emelkedett), de a tavasz nem sikerült igazán jól. A hatodik helyezés és főleg az a tény, hogy a Leverkusen 21 ponttal maradt le a Bayern és a Borussia Dortmund, 16 ponttal az RB Leipzig mögött, nem ígérte a parádés őszt.

Nyilván jól sikerültek a nyári átigazolások, dobhatnánk be egy kézenfekvő megoldást, van is némi alapja. A Leverkusen mindössze 12,60 millió eurós veszteséggel zárta a nyári transzferszezont, ami azon a szinten nem sok. Távozott a Fradi ellen is jól játszó Moussa Diaby, s az Aston Villától kapott 55 millió euró megteremtette a lehetőségét annak, hogy minőségi játékosokat lehessen vásárolni.

Közülük hárman is kulcsemberekké léptek elő ősszel: a svájci válogatott Granit Xhaka (az Arsenalból érkezett) és a német válogatott Jonas Hofmann (Mönchengladbach), valamint az idény egyik nagy felfedezettje, a nigériai Victor Boniface (Union St.-Gilloise). A tankszerű, 190 centi magas középcsatár a bajnokságban 16 mérkőzésen 10, minden sorozatot figyelembe véve 23 mérkőzésen 16 gólt szerzett. Figyelemre méltó, hogy jeleskedik az előkészítésben is, a 16 bajnoki meccsén 17 kanadai pontot ügyeskedett össze.

Jól járt velük a Leverkusen (a 30 éves Xhaka például az élvonal minden játékosánál többet futott ősszel), de hozzátették a magukét a „régiek” is: Lukas Hradecky az ősz legjobb kapusának bizonyult a kapott gólok száma alapján, s a jelek szerint súlyos sérüléséből teljesen felgyógyult, még mindig csak 20 éves Florian Wirtznél mindössze két játékos ért el jobb átlagosztályzatot a Kickernél: Leroy Sané és Harry Kane. 2023-ban az öt nagy európai bajnokságban egyetlen játékos sem készített több gólt elő nála.

A Leverkusen az ősszel mind a 25 tétmérkőzésén veretlen maradt, s ezzel rekordot állított fel a német labdarúgásban. Soha még csapat nem kezdte a szezont ennyi veretlen meccsel a német profi futball történetében. Hasonló folytatás nagy valószínűséggel elég lenne a bajnoki címhez, de lesz-e ilyen a tavasz is?

A Bundesliga Fanatic nevű portál érdekes veszélyre hívta fel a figyelmet a leverkuseni klub szempontból: január 13. és február 11. között rendezik Elefántcsontparton az Afrikai Nemzetek Kupáját. A nyitónapon folytatódik a Bundesliga, kezdődik a tavaszi idény. A Leverkusen erre az időszakra elveszíti Odilon Kossounout (15), Edmond Tapsobát (14), Amine Adlit (11), Victor Boniface-t (16) és Nathan Tellát (8). (Zárójelben, hány mérkőzést játszottak az idény eddigi 16 fordulójában.) Három kulcs- és két kiegészítőember.

A Bayernnek nincsenek ilyen gondjai, kevés az „érintett” kulcsembere. (Azért Mazraoui és Choupo-Moting várhatóan utazik Elefántcsontpartra.) A bajorok négy ponttal állnak a Leverkusen mögött, de egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, elhalasztották az Union Berlin elleni találkozót. A 15 mérkőzésük alatt 38 pontot szereztek, 2022 őszén 34, egy évvel korábban 37 ponttal álltak. 2021 őszén hat ponttal vezettek a második helyen álló Borussia Dortmund előtt, tavaly is az élen álltak, néggyel a Freiburg előtt.

Azaz: nem a Bayern teljesített alul az őszi periódusban, hanem a Bayer Leverkusen produkált szenzációs menetelést. A bajorok – akiket Thomas Tuchel dirigál, s ott van a stábjában Löw Zsolt is – legjobbja Harry Kane volt. Az angol válogatott csapatkapitánya 15 mérkőzésen 21 gólt szerzett, öt gólpasszt adott,

soha, senki nem kezdte még így el karrierjét a Bundesligában.

Karácsony előtt arra lehetett szavazni a Kickernél, hogy eléri-e az idény végéig a negyvengólos határt. A nagy többség úgy vélte: igen.

Ugyancsak kiemelkedő teljesítmény nyújtott Leroy Sané és Jamal Musiala, alapul véve a Kicker osztályozókönyvét. Érdekes egyébként: ebben a legjobb tíz közé (holtverseny miatt tizenegy közé) a góllövőlista második helyén álló, stuttgarti Serhou Guirassy mellett, kizárólag Bayern- és Leverkusen játékosok kerültek.

A szaklapot kiváltképpen a Leverkusen teljesítménye nyűgözte le: a csapat hét játékosa került be az első 11-be, s még további kettő a húszba. A védelem olyan jól működött, hogy a kapus, Lukas Hradecky csak a tizedik a csapaton belül a maga átlagosztályzatával. 2013 óta mindössze kétszer fordult elő, hogy az őszi bajnok nem lett bajnok – amikor nem a Bayern állt az élen.

A további csapatokat tekintve nagy meglepetés a 2022-ben az utolsó fordulóban elért győzelemmel az osztályozó megúszó, idén tavasszal pedig osztályozós VfB Stuttgart harmadik helye. A „svábok” feltámadásában a két legfontosabb faktor Guirassy eredményessége, és a vezetőedző, a VfB-t áprilisban átvevő Sebastian Hoeneß munkája. A név nem ok nélkül ismerős: Dieter Hoeneß fiáról, Uli Hoeneß unokaöccséről van szó.

A Dortmund gyenge őszt zárt, azok után, hogy tavaly csak az utolsó fordulóban veszítette el kiváló esélyét a bajnoki címre, most csak ötödik. A bajnoknak járó salátástálra, tekintve, hogy a hátránya 15 pont a Leverkusen mögött, csak matematikai az esélye. A jelek szerint még az első négybe jutásért is kapaszkodnia kell.

Magyarok

Szoboszlai Dominik a nyáron távozott a Bundesligából, a Hertha kiesett, így Dárdai Márton (és két testvére, a nyáron a német futballba visszatért Pál és az ifjú Bence) a második osztályban szerepel. Megfogyatkoztak a magyarok az élvonalban, s egyikük sem zárt jó félévet. Gulácsi Péter második számú kapusként töltötte az őszt az RB Leipzignél, ahol Willi Orbán mindössze három bajnokin tudott játszani sérülése miatt.

Kihagyásra kényszerült a freiburgi Sallai Roland is, aki azért 12 mérkőzésen így is játszott. Osztályzatai alapján csapata ötödik legjobb futballistája volt. Szalai Attila az idény előtt érkezett Törökországból a Hoffenheimhez, ahol csupán négy mérkőzésen játszott, összesen 290 percet.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×