eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan csatára a Sampdoria ellen az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott 2020. január 6-i mérkőzésen a milánói Giuseppe Meazza Stadionban.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.

Állítólag körülbelül százhúsz olyan ember él Svédországban, akinek a családi neve Ibrahimović. Zlatané a hajdani Jugoszláviából, közelebbről Boszniából vándorolt ki Malmö környékére, édesapját Šefiknek, édesanyját Jurkának hívják. Nagyon kötődik a családjához, jobb karjára apja, a balra anyja nevét tetováltatta. Jobb karjára, hátra arab betűkkel íratta a családnevet, utalva édesapja muzulmán hitére. Más kérdés, hogy ő magát katolikusnak vallja, s buddhista jelképeket is tetováltatott magára. A csuklóján a szülei és a testvérei születési dátuma olvasható. Aztán magára „varratta” a gyerekei nevét is, meg sok minden mást.

Malmö Rosenård nevű negyedében nőtt fel, az Anadolu (1989–1991) és az FK Balkan (1991–1995) volt az első két klubja. Utána került a város első számú klubjához, a korábban BEK-döntős Malmö FF-hez (1995–2001). 2000 decemberében Arsène Wenger le akarta szerződtetni az Arsenalhoz, már el is készítették a nevével ellátott kilences mezt, az ügyletből mégsem lett semmi, mert svéd klubja nem adta el. Néhány héttel később a Malmővel készült az új idényre, amikor a La Manga-i edzőtáborozáson olyan látványos gólt rúgott Leo Beenhakker szeme előtt, hogy az Ajax technikai igazgatója azonnal felvette vele a kapcsolatot. Több pénzt ajánlott, mint az Arsenal, s ezért le tudta szerződtetni Ibrát. Az Arsenal-mez pedig azóta a szülői ház falán látható, bekeretezve.

Első külföldi klubja az AFC Ajax lett (2001–2004), azt követően igazolt először az olasz futballba, a calcióba. A Juventusban töltött két idény (2004–2006), mondhatni rosszkor, mert bár a pályán a csapat mindkét évben bajnok lett, a németországi világbajnokság előtti napokban kirobbant botrány miatt a szövetség mindkettőt elvette. Amikor a FIGC a második vonalba száműzte a Juvét, Ibra váltott, az Internazionale tagja lett (2006–2009). A három szezon alatt 88 bajnokin 57 gólt lőtt, mind a három idényben bajnok lett, de a klubtörténet legjobb évét, a triplázást hozó 2009–2010-es már a Barcelona futballistájaként, a távolból követte.

A katalánoknál nem érezte jól magát, talán ez volt az egyetlen klubválasztása, amelyet megbánt. Életrajzi könyvében ennek hangot (vagy inkább betűt) is adott. Annak ellenére sem volt elégedett, hogy rövid barcelonai karrierje során öt trófeát is nyert.

Milánó, 2023. június 5.
Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan svéd labdarúgója köszönti a szurkolókat az olasz bajnokság Milan-Hellas Verona zárómérkőzését követően Milánóban 2023. június 4-én, miután bejelentette visszavonulását.
MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi
Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan svéd labdarúgója köszönti a szurkolókat az olasz bajnokság Milan-Hellas Verona zárómérkőzését követően Milánóban 2023. június 4-én, miután bejelentette visszavonulását. MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

2011-ben már a Milannal nyert bajnoki címet, egészen elképesztő, hogy – ami a pályán elért eredményeket illeti – 2003-tól sorozatban nyolc idényt zárt csapatával a bajnoki tabella élén, három különböző országban, öt különböző csapatban!

A következő év kevésbé sikerült jól Milánóban, de ettől még jelentkezett újabb tehetős kérő: a Paris Saint-Germain. A párizsiakkal négy idény alatt 180 tétmérkőzésen 156 gólt szerzett, klubrekorder lett. Tizenkét titulushoz segítette csapatát. Mind a négy szezonban bajnok lett, a fentebb jelzett képlet már így volt bővíthető: 2003-tól tizenkét idényt zárt csapatával a bajnoki tabella élén, négy különböző országban, hat különböző csapatban!

Bár tizenévesen nem ment el a Premier League-be, 2016-ban, a 35. évében járva eljutott oda. A Manchester United igazolta le, amellyel aztán megnyerte az Európa-ligát és a ligakupát. Következő állomáshelye az LA Galaxy, David Beckham egykori klubja lett, majd 2019-től az AC Milanban játszott (64 bajnokin 34 gólt szerzett), a mostani szezonban már tényleg csak epizodistaként.

Az életmű teljes, 866 profi klubmérkőzésen szerzett 511 góllal, ehhez még hozzáadhatjuk a svéd válogatottban elért mutatóját, 122 mérkőzés 62 gól. Tizennégy bajnoki címe (ebből kettőt hivatalosan le kell vonni a Juve botránya miatt) unikális, szinte csak sztárcsapatokban játszott, ezért is érdekes, hogy a nemzetközi kupákban egy klubvilágbajnoki cím, egy UEFA Szuperkupa-siker és az Európa-liga megnyerése a csúcs. Egészen extra és mélyen igazságtalan, hogy az Aranylabda-szavazáson egyszer sem került a képzeletbeli dobogóra, 2013-as negyedik helye a legelőkelőbb.

A svéd válogatottal két világbajnokságon és négy Európa-bajnokságon játszott, nehezen feledjük, hogy a magyar válogatott ellen szinte m indig ment neki, három gólt is szerzett. (A magyarnál több gólt csak a máltai, az angol és a San Marinó-i válogatott kapott Ibrától.)

Fűződik a nevéhez néhány elképesztő rekord. Az egyetlen játékos, aki gólt szerzett a holland De Klassiekerben, az olasz Derby della Madonninán és Derby d'Italián, a spanyol El Clásicón és Derbi barcelonín, a francia Le Classique-en, a manchesteri derbin és az angliai North-West Derbyn, továbbá az El Tráficón és a California Clásicón, a Major League Soccerben, az Egyesült Államokban.

Az egyetlen futballista, aki hat csapattal is szerzett gólt a Bajnokok Ligájában (Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan és Paris Saint-Germain.)

Az egyetlen játékos, aki gólt szerzett a Premier League-ben, a Serie A-ban, a La Ligában, a Ligue 1-ben és a Bajnokok Ligájában.

Az egyetlen játékos, aki legalább 50 Serie A-gólt szerzett az Interben és a Milanban is.

Az egyetlen külföldi játékos, aki két csapattal is olasz bajnoki gólkirály, azaz Capocannoniere lett, ráadásul két csapattal ugyanabból a városból.

Rengeteg látványos gólt szerzett a pályafutása során. Az egyikért, amelyet az angoloknak lőtt 2013-ban, megkapta a Puskás-díjat.

Ugyancsak rengetegszer felidézett gólja a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságon Gianluigi Buffonnak lőtt találata.

Mi volt az Ibra-jelenség titka? Először nyilván csak a futballtudása, a csodálat, amit kiváltott, hogy 192 centis testmagasságához, 90 kilójához milyen virtuozitás társul. Aztán meg a karizma, amelyet megismerve a világ rögtön tudta: Zlatan Ibrahimović nem ok nélkül tartotta példaképének Muhammad Alit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×