eur:
389.5
usd:
361.65
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fritsch Róbert, miután győzőtt a horvát Pavel Puklavec ellen a férfi kötöttfogású birkózók 72 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fritsch Róbert Európa-bajnok lett Budapesten

A kötöttfogású birkózók 72 kg-os versenyében végzett az első helyen. Módos Péter szövetségi kapitány értékelte a hazai világversenyt.

Fritsch Róbert aranyérmet nyert a kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó Európa-bajnokságon. Lévai Tamás pedig bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában.

A csepeliek tavaly Eb-bronzot szerzett kötöttfogásúja, Fritsch Róbert szombaton két szép sikerrel jutott az elődöntőbe, melyben a szerb Ali Feizollah Arsalant kiélezett küzdelemben verte. A vasárnapi aranycsatában a címvédő Shmagi Bolkvadze várt rá, aki eddig nagyon meggyőző volt.

A georgiai nagyon erősnek tűnt már az első másodpercektől, a meccs elején végig ő tolta, mozgatta a csepeli birkózót, akit másfél perc után meg is intettek. Bolkvadze erejét állásból megmutatta, lentről viszont fordított emelésből képtelen volt akciót csinálni, így Fritsch 0-1-nél állhatott fel, s a különbséget meg tudta tartani a szünetig a szakasz végéig robotoló riválisa ellen.

A folytatásban a magyar igyekezett visszaintetni ellenfelét, aki azonban keményen küzdött, hogy ebben megakadályozza, de az ötödik percben mégis leküldték a bírók (1-1), parterhelyzetből pedig Fritsch gyönyörű emelés után átforgatta (3-1). Az akciót Bolkvadze megkontrázta és mögé került (3-2), de nem tudta továbbvinni támadását, az utolsó egy percben pedig Fritsch állásból nagyon szépen lezárta a réseket, nem engedte indulni riválisát és karrierje eddigi legnagyobb sikerét aratta.

Lévai Tamás bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában.

A tavaly U23-as világbajnoki címet nyert, a felnőttek között vb-ötödik magyar sportoló szombaton egy sima győzelem után a negyeddöntőben kikapott a vb-címvédő azeri Rafiq Huseynovtól, a vasárnapi vigaszágon viszont simán verte cseh ellenfelét, majd a torna utolsó magyar érdekeltségű mérkőzésén, a moldovai Mihail Bradu elleni helyosztón 4-1-re diadalmaskodott.

A BHSE 23 éves birkózójának harmadik helyével kilenc éremmel zárta a hazai csapat az Európa-bajnokságot, melyen korábban

  • a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) és a kötöttfogású Fritsch Róbert (72 kg) arany-,
  • Bajcajev Vlagyiszlav (szabadfogás 97 kg), valamint Váncza István (kötöttfogás 67 kg) ezüst-,
  • Nagy Bernadett (76 kg), Dollák Tamara (57 kg), Ligeti Dániel (szabadfogás 125 kg), illetve Vitek Dáriusz (kötöttfogás 130 kg) bronzérmet

nyert.

Debütáló szövetségi kapitány: túlteljesítettük a tervet

Módos Péter szövetségi kapitány szerint a megfiatalított kötöttfogású válogatott túlteljesítette a kitűzött célokat a budapesti BOK Csarnokban rendezett Európa-bajnokságon.

"Nehezen indult, de a mai nap minden képzeletet felülmúlt" – utalt a szakvezető arra, hogy a szakág első éremosztó napján csak Vitek Dáriusz szerzett bronzérmet, majd vasárnap minden medálból egy-egy jutott a csapatnak.

Módos úgy fogalmazott, hogy mentálisan annak ellenére nehezebb volt felkészíteni a versenyzőket, mint fizikálisan, hogy ezúttal a szokottnál is hosszabb alapozó időszakot tartottak. Példaként említette a csapat egyetlen aranyérmesét, a 72 kilós Fritsch Róbertet, akiről úgy vélekedett, hogy már korábban is benne volt ilyen nagy eredmény, de

sokszor "saját magát verte meg",

azaz most elsősorban saját magát múlta felül.

"Voltak nehéz pillanatok a felkészülés során, de mindig elmondom a fiúknak, hogy mire miért van szükség. Olyan mentalitást sikerült meghonosítani a csapatnál, hogy ciki, ha valaki nincs százszázalékos állapotban. Közben egy nagyszerű csapat formálódott, mindent együtt érünk el" – mondta boldogan és látható felszabadultsággal a versenyzőként olimpiai és vb-bronzérmes Módos, aki szakvezetőként most debütált felnőtt világversenyen.

Fritsch győztes döntőjét követően magyar zászlóba burkolódzva nyilatkozta azt, hogy a közönség segítsége nélkül biztosan nem sikerült volna nyernie.

"Az első menetben azt éreztem, hogy erősebb nálam a georgiai rivális, de ekkor a magyar szurkolók lendítettek át a holtponton, és azt mondtam magamnak: nem lehet, hogy hiába szenvedtem annyit, meg kell nyernem értük!" - fogalmazott a BHSE 28 éves birkózója. - "Az állóképességem mindig is kiváló volt, ezért az edzőim mindig azt mondták, hogy akkor se ijedjek meg, ha 0-3 az ellenfélnek, mert onnan még tudok fordítani, most nem kellett ekkorát fordítani, és azt is megmutattam, hogy nemcsak állóképességem van, hanem ügyes is tudok lenni, ha kell".

Fritsch felfoghatatlannak nevezte, hogy Európa-bajnok lett, de rögtön hozzátette, hogy a 67 kilósok döntőjét elveszítő Váncza Istvánt nem félti, mert "vagány gyerek", ezért biztos benne, hogy hamarosan csúcsra ér, akár már az idei világbajnokságon.

A magyar kötöttfogású csapat négy éremmel zárt azok után, hogy az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás és öccse, a Tokióban ezüstérmes Lőrincz Viktor, illetve a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint is visszavonult. Fritsch aranya és Váncza ezüstje mellett a nehézsúlyú Vitek Dáriusz és a 82 kilogrammos Lévai Tamás harmadik lett, míg Torba Erik az ötödik helyen végzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×