eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: FIFA/Twitter

Egyetlen újonc lesz a katari vb-mezőnyben

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság válogatottjai közül egyedül a rendező nem szerepelt még vb-n. A brazilok huszonkettedik alkalommal játszhatnak, minden korábbi tornán részt vettek. Az európaiak közül a németek a listavezetők, 19 részvétellel.

Földrészenkénti bontásban a vb-szereplők.

Európa

Az UEFA-nak, a kontinens labdarúgó-szövetségének tizenhárom hely jutott, ebből tizenkettő már elkelt. A maradék egyért előbb Ukrajna és Skócia játszik Glasgow-ban, majd a győztes Walesszel találkozik Cardiffban, júniusban. Legalábbis ez a terv, amelyet átírhat az ukránok helyzete és játéklehetősége.

A selejtezőket sikerrel megvívó tizenkét csapatból egyedül a holland nem szerepelt négy éve, Oroszországban,

ennek alapján azt mondhatjuk, nem sokat változtak az erőviszonyok. Sőt, a lengyelek, a szerbek és a dánok kivételével a többiek 2014-ben is vb-résztvevők voltak. A bomba meglepetés az olaszok kiesése, a Squadra Azzurra 2014 óta nem tud indulási jogot szerezni a tornára.

Vb-szereplők: Anglia, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Szerbia.

Dél-Amerika

A szubkontinens tíz csapata közül négy egyenes úton kijutott a világbajnokságra, egy, Peru pedig pótselejtezőt játszik az ázsiai zóna képviselőjével, Ausztráliával vagy az Arab Emírségekkel.

A zóna körmérkőzéses, 18 fordulóból álló selejtezőjét Brazília nyerte, Argentína előtt, ebben semmi meglepő nincsen. Uruguay nem kezdett jól, sőt, az utolsó négy 2021-es selejtezőjét elveszítette, akkor elúszni látszott az esélye, ám 2022-ben négyből négyet nyert, s végül harmadik helyezettként jutott tovább. Ecuador másmilyen utat járt be, az utolsó tizennégyből csak négyet nyert meg, idén egyet sem. De kitartott az előnye a riválisokkal szemben. Ecuador negyedszer játszhat világbajnokságon.

Meglepetés Kolumbia és Chile, s kicsit Paraguay gyenge szereplése.

Vb-szereplők: Argentína, Brazília, Ecuador, Uruguay.

Afrika

A legnagyobb viharokat Afrikában kavarták a selejtezők, egyelőre a FIFA még nem reflektált érdemben az egyiptomiak panaszára, amelyben a szenegáli szurkolók sportszerűtlenségét kifogásolták. A februári Afrikai Nemzetek Kupája két döntőse egymás ellen játszott, csak egyikük juthatott el Katarba.

Továbbra is tart Észak-Afrika és Fekete-Afrika (elsősorban a kontinens nyugati részének országainak) csatája. Érdekes: az öt kijutó válogatott közül három (Marokkó, Szenegál, Tunézia) ott volt a 2018-as oroszországi tornán, a másik kettő (Ghána, Kamerun) 2014 után tér vissza a mezőnybe. Az afrikai futball elitje is állandósulni látszik, a márciusi utolsó szakasz vesztesei közül Egyiptom és Nigéria ott volt 2018-ban, Algéria pedig 2014-ben. Mali és a Kongói DK szereplése szolgáltatta a meglepetést, de mindkettő esélyesebb válogatott ellen esett ki kedden.

Vb-résztvevők: Ghána, Kamerun, Marokkó, Szenegál, Tunézia.

Ázsia

A legnépesebb kontinens futballóriásai közül Dél-Korea az 1986-ossal kezdődően egyetlen tornáról sem hiányzott, most is kijutott. Japán az 1998-assal kezdődően lett állandó résztvevő. Irán ugyancsak a franciaországi Mondiallal kezdődően csupán kétszer (2002, 2010) hiányzott. Szaúd-Arábia 1994-ben volt először vb-n, akadt nyolc rossz éve, kihagyta a 2010-es és a 2014-es tornát, de 2018-ban szintén vb-szereplő volt.

Az oroszországi világbajnokságon öt válogatott képviselte az AFC-t, az Ázsiai Labdarúgó-szövetséget, közülük négy Katarban is ott lesz, az ötödik, a vártnál gyengébben szereplő ausztrál csapat még érintett a pótselejtezőkben. Előbb az Arab Emírségekkel játszik, s ha azt a mérkőzést megnyeri, Peru vár rá a vb-részvételért.

Vb-résztvevők: Dél-Korea, Irán, Japán, Szaúd-Arábia.

CONCACAF-zóna

A kanadai válogatott magabiztos kijutása nevezhető leginkább a zóna selejtezőinek meglepetésének. A 2020 nyári FIFA-ranglista alapján elkészített kiemelési sorrend alapján a kanadai csak a hetedik volt a zóna 35 csapata közül, megelőzte Mexikó, az Egyesült Államok, Costa Rica, sőt Jamaica, Honduras és Salvador is. Ehhez képest a „juharlevelesek” – ameddig matematikailag biztossá nem vált a vb-szereplésük – 19 mérkőzésből csak egyet veszítettek el.

Az Egyesült Államok lemaradt a 2018-as tornáról, most javított, tulajdonképpen magabiztosan, gond nélkül jutott ki, noha csak jobb gólkülönbségével előzte meg Costa Rica együttesét.

Mexikó tizenhetedik alkalommal lesz világbajnoki résztvevő, a katari mezőnyből ebben a tekintetben csak Brazília, Németország és Argentína előzi meg.

Costa Rica a zónadöntő nagy vesztese, de még reménykedhet: Új-Zéland együttesével játszik majd június 13-án vagy 14-én a vb-indulásért, Dohában.

Vb-résztvevők: Egyesült Államok, Kanada, Mexikó.

Óceániai zóna

Új-Zélandnak nincs riválisa a térségben, amióta az ausztrálok az Ázsiai Labdarúgó-szövetséghez csatlakoztak. A selejtezők összes mérkőzését – már amelyiket megtartották, s nem lépett vissza egy válogatott a koronavírus-járvány miatt – Dohában játszották. Az új-zélandiaknak egy nehéz mérkőzése akadt, Tahitit 1–0-ra verték csak. A zónadöntőben 5–0-ra nyertek a Salamon-szigetek csapata ellen.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×