eur:
394.95
usd:
363.36
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A győztes Esteban Ocon, az Alpine francia versenyzője (b), a második helyezett Sebastian Vettel, az Aston Martin német versenyzője (k) és a harmadik Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője (j) a dobogón a Forma-1-es Magyar Nagydíj díjátadóján a mogyoródi Hungaroringen 2021. augusztus 1-jén.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Esteban Ocon: a Hungaroringet eddig is kedveltem...

Esteban Ocon boldogan értékelt, és csapattársát, Fernando Alonsót méltatta azután, hogy a vasárnapi 36. Magyar Nagydíjon pályafutása első győzelmét aratta a Forma-1-ben.

"Fantasztikus ez a pillanat, nehéz beszélni arról, mit érzek. Nem számítottunk arra, hogy ma itt nyerhetünk. Volt négy nehéz versenyünk, de legutóbb már sikerült megint pontot szereznünk, most pedig egy óriásit léptünk előre" – mondta Esteban Ocon. A 24 éves francia pilótának eddigi legjobb eredménye a tavalyi, szahíri második hely volt.

Kiemelte, a Hungaroringet eddig is kedvelte, ezek után pedig ez még inkább így lesz.

"Bizonyos szempontból sokkal könnyebb a mezőny elején menni, mint annak a közepén harcolni, hiszen akkor én diktálom a tempót. Sebastian végig nagy nyomás alatt tartott, de ma a rajttól kezdve minden tökéletesen alakult. Kicsit aggódtam, amikor láttam, Lewis nem jött ki kereket cserélni, mert a Mercedes nem szokott rossz döntéseket hozni, de a történtek minket igazoltak" – utalt Ocon a versenyen szinte végig mögötte száguldó Vettelre, valamint Hamiltonra, aki a többiektől eltérően az újraindítás után nem jött ki egyből száraz pályára alkalmas abroncsokért.

A francia pilóta külön megköszönte csapattársának, Fernando Alonsónak azt, hogy tíz körön át "feltartotta" Hamiltont – a hétszeres világbajnok ennyi ideig nem tudta megelőzni a 40 éves spanyolt –, mert ennek is köszönhető, hogy a futam végéig kitartott az előnye.

"Jó párost alkotunk, ugyanúgy gondolkodunk, ma pedig

úgy harcolt, mint egy oroszlán.

Remélem, ez csak az első győzelem abból a sokból, ami még vár ránk, és bízom benne, hogy tudunk még együtt is dobogóra állni" – értékelt a győztes.

Sebastian Vettel - aki az Azeri Nagydíj után idén már másodszor állhatott dobogóra - elmondta: Ocon hibátlanul versenyzett, hiába helyezett rá végig nagy nyomást, nem rontott, így pedig nem tudta megelőzni.

"Szerettünk volna mi akkora meglepetést okozni, mint ő, de most neki sikerült. Ez az ő napja, az ő pillanata" – dicsérte pilótatársát a négyszeres világbajnok német versenyző.

Kiemelte, a start után tudatosan a belső ívet kereste, de így is szerencséje volt, hogy a pálya közepén menők kiütötték a külső íven haladókat.

"Nagyon jó érzés volt megint a pódiumért és a győzelemért harcban lenni" – zárta Vettel.

A világbajnoki pontversenyben újra vezető Lewis Hamilton az új rajt előtti felvezető körrel kapcsolatban azt mondta, mindent megtett, hogy elegendő információt küldjön a csapatnak a pálya állapotáról, de úgy döntött, nem jön be a boxba.

"Hibáztunk, utána azonban óriásit harcoltunk, jó volt a tempónk és a taktikánk. Ma is bebizonyítottuk, hogy egy pillanatig nem szabad feladni, mert jó csapatmunkával nincs elveszett helyzet" – értékelt a hétszeres vb-győztes.

Hamilton kiemelte,

nagyon elfáradt, élete egyik legnehezebb versenyén van túl

– a futam után szédült is, emiatt csak késve érkezett meg a sajtótájékoztatóra –, és bár remélte, hogy utolérheti az éllovasokat is, az Alonsóval vívott harcban túl sok időt veszített.

"Fernando fantasztikusan ment, nem véletlenül kétszeres világbajnok, őt az egyik legnehezebb megelőzni az egész mezőnyben" – fogalmazott a Mercedes versenyzője, aki kijelentette: meglepte, hogy az autójuk ennyire gyors volt egész hétvégén. Miután az előző futamon ő maga lökte ki legfőbb riválisát a pályáról, most pedig a jövő évi szerződésért hajtó csapattársa, Bottas lökte neki Norrist a két Red Bullnak, Hamiltont látványosan kifütyülte a nemzetközi publikum.

A végül csak tizedikként célba érő Max Verstappen azt mondta, a rajtbaleset után gyakorlatilag fél autóval kellett megtennie a hátralévő 300 kilométert, ráadásul a padlólemeze is sérült, amit nem tudtak megjavítani a rendelkezésre álló időben.

"Megint egy Mercedes ütött ki, ilyet senki sem szeret átélni. Szinte lehetetlen volt vezetni a kocsit, de legalább szereztem egy pontot, az is valami" – utalt a holland versenyző arra, hogy Silverstone-ban Hamilton volt az, aki a rajt után kilökte őt.

A Mercedes brit versenyzőjének előnye hat pont a vb-pontversenyben, a szezon a nyári szünet után, négy hét múlva a Belga Nagydíjjal folytatódik.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×