eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A győztes Esteban Ocon, az Alpine francia versenyzője (b), a második helyezett Sebastian Vettel, az Aston Martin német versenyzője (k) és a harmadik Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője (j) a dobogón a Forma-1-es Magyar Nagydíj díjátadóján a mogyoródi Hungaroringen 2021. augusztus 1-jén.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szakértő: Esteban Ocon ölébe hullott a lehetőség, de megszolgálta a győzelmet

Új futamgyőztese van a Forma–1-nek, a francia Alpine-pilóta Lewis Hamiltonék nagy taktikai hibája után került az élre a Hungaroringen, de Vámosi Péter szerint nagy teljesítmény, hogy ilyen hosszan meg tudta őrizni az első helyet.

Kizárták a Forma-1-es Magyar Nagydíjról a német Sebastian Vettelt, mert autójában a megengedettnél kevesebb üzemanyag maradt, így az eredetileg harmadik helyen záró brit Lewis Hamilton lett a második helyezett. A futamgyőztes – életében először – a francia Esteban Ocon lett. A vasárnapi versenyt Vámosi Péter a Racingline.hu főszerkesztője értékelte az InfoRádóban.

A szakértő szerint a szerencse összjátékának köszönhető, hogy ez a történelmi győzelem sikerülhetett, kellett hozzá az, hogy Valtteri Bottas a Hungaroring első kanyarja előtt elnézte a féktávot a vizes aszfalton, ezt utólag be is vallotta a finn.

„Lewis Hamilton ekkor még simán el tudott lógni – mondta a szakíró –, az új rajtnál meg elképesztő módon egyedül állt fel a rajtrácsra, mindenki más bevállalván azt csapatként, hogy két, egymás utáni gyors kerékcserét kell végrehajtani, mindenki lecserélte a gumiját. Innen kicsit ölébe hullott a lehetőség, de azt gondolom, hogy nagyon nagy teljesítmény, mert végig meg tudta őrizni az első helyet, még egy folyamatosan szinte támadó Sebastian Vettellel szemben is.”

Az Esteban Ocon mögött a második helyen beérő Vettelt utólag kizárták, miután nem tudtak elég üzemanyagot kinyerni a benzintankjából.

„Nagyon érdekes dolog ez – elemzett Vámosi Péter –, mert a Nemzetközi Autósszövetség azon a véleményen van, hogy nem volt elég mennyiségű üzemanyag a tankjában, ugye születnek a magyarországi poénok, hogy hát persze, mert túl drága benzin... Ugyanakkor

fellebbezett az Aston Martin, azt állítják, hogy 1,44 liter benzin található még az autójukban, amit nyilván adott esetben újra megvizsgálnak. Egy liternek kell lennie.

Ez még nem lezárt történet, nem mondhatunk továbbra se hivatalos végeredményt.”

Ha minden marad így, a kizárást megerősítik, akkor Lewis Hamilton a 2. helyet könyvelheti majd el. A tempója olyan volt, hogy ha az újraindításnál nem követik el azt az eszméletlen taktikai hibát, akkor utcahosszal is nyerhetett volna akár.

Vámosi Péter szerint mindenki, aki nem Lewis Hamiltonnak szurkol, élvezettel nézhette, ahogy a két világbajnok egymásra talál. Fernando Alonso hosszú körökön át tartotta fel a címvédőt ezzel segítve az élen autózó francia csapattársát.

„Azzal a fajta védekezéssel, amit Alonso művelt, kiérdemelt a védelmi minisztériumtól Spanyolországban valami tiszti rangot – mondta a szakíró. – Nagyon élvezetes volt, és valóban kellett Alonso ahhoz, hogy megakadályozza a hétszeres brit világbajnokot, hogy keresztül száguldjon a mezőnyön. Pont ezen a 4-6 körön múlott az, hogy ne okozzon az utolsó helyről is meglepetést. Lehet rá sok mindent mondani politikailag, a véleményéről, de hogy a pályán mindig minden körülmények között odateszi magát, az vitán felül áll.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×