eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A francia Kylian Mbappé (j) és az izlandi Hördur Magnússon a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező H csoportjában játszott Franciaország - Izland mérkőzésen Saint-Denis-ben 2019. március 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Két rangadóval kezdődnek a vb-selejtezők Európában

Szerdán kezdődik a 2020-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek sora. Néhány kifejezetten érdekesnek ígérkező mérkőzéssel.

A katari világbajnokságon (2022. november 21.–december 18.) 32 csapat vehet majd részt, ezekből 13 lesz az európai válogatott. Az 55 európai csapatot tíz csoportba osztották (öt ötös, öt hatos), minden csoportból az első helyezett jut majd „egyenes ágon” a világbajnokságra.

A második helyezettek (tíz csapat), valamint a Nemzetek Ligája 2020-as sorozatának legjobb két, a vb-selejtezős csoportban másodiknál hátrább végző csapata 2022 márciusában játszik még három, egyenként négycsapatos mini tornát, így a tulajdonképpeni pótselejtezőkről további három csapat mehet még Katarba.

A fentiekből következően: ameddig az Európa-bajnoki részvételhez 24 csapat közé kell bekerülni, a világbajnokihoz tizenháromba – nem ugyanaz.

Az európai zónában három fordulót lebonyolítanak most, márciusban a csapatok, míg a további fordulók őszre maradnak. Mint ismert, a magyar válogatott, amelynek csoportellenfelei az angol, a lengyel, az albán, az andorrai és a San Marinó-i válogatott, csütörtökön, Budapesten, a lengyelek ellen kezdi meg szereplését, ebben a hónapban még a San Marinó-iakkal és az andorraiakkal játszik, egyaránt idegenben.

A szerdai nap két rangadóját Saint-Denis-ben, illetve Leuvenben játsszák. A franciák az ukránokat fogadják. A két csapat októberben barátságos mérkőzést játszott egymással, a világbajnok 7-1-re nyert. Ám a vendégek erősödtek azóta, tekintve, hogy akkor kulcsjátékosaik koronavírus-fertőzés miatt hiányoztak. Erre utalt Didier Deschamps, a Kékek szövetségi kapitánya is: „Nem ugyanaz a csapat jön hozzánk, mint akkor. Erős ellenfélre számítok, amely jól járatja a labdát, s jól kombinál az előretörő szélsőhátvédeivel.”

A franciák általában Saint-Denis-hez viszonylag közel, Enghien-les-Bains-ben szoktak megszállni a hazai mérkőzések előtt, most a több mint egy órányi buszútra lévő Clairfontaine-ből járnak át, mivel a Grand Hotelben koronavírusos fertőzöttet regisztráltak. Deschamps első számú csatára Klian Mbappé, aki 22 évesen a valaha volt legfiatalabb játékosként érte el a százgólos határt a francia élvonalban vasárnap, de elképzelhető, hogy játszik majd Olivier Giroud is, aki az utóbbi időben nem kap játéklehetőséget a Chelsea-ben. Giroud második a francia válogatott góllövőlistáján, már csak Thierry Henry előzi meg. Több mint két év után kapott ismét meghívást Ousmane Dembélé, a Barcelona szélsője.

Az E csoportban a belgáknak van miért törleszteni a walesieknek: a legutóbbi négy mérkőzésükön, köztük a 2016-os Eb negyeddöntőjében, nyeretlenek maradtak.

A szerda esti programban tizenkét mérkőzés szerepel:

A csoport:

Portugália–Azerbajdzsán, Torino 20.45

Szerbia–Írország, Belgrád 20.45

D csoport:

Finnország–Bosznia-Hercegovina, Helsinki 20.45

Franciaország-Ukrajna, Saint-Denis 20.45

E csoport:

Észtország–Csehország, Tallinn 18.00

Belgium–Wales, Leuven 20.45

G csoport:

Törökország–Hollandia, Isztambul 18.00

Lettország–Montenegró, Riga 20.45

Gibraltár–Norvégia, Gibraltár 20.45

H csoport:

Málta–Oroszország, Ta'Qali 20.45

Ciprus–Szlovákia, Sztrovolosz 20.45

Szlovénia–Horvátország, Ljubljana 20.45

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×