eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 25 kilométeres versenyén a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban 2019. július 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Dohai idénynyitó - Rasovszky Kristóf szerint ez inkább volt bokszedzés

Olasz Anna 17. és Sömenek Onon Kata 19. helye volt a két legjobb teljesítmény, a férfiaknál Székelyi Dániel bizonyult a leggyorsabb magyarnak, ő 32. lett, az összetett címvédő, világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf csupán 64-ikként ért célba.

A szokásos mammutmezőny gyűlt össze a nyíltvízi szezon rajtján Dohában, a férfiaknál 74-en, a nőknél 53-an álltak fel a rajthoz. Egy éve Rasovszky Kristóf szoros befutóban másodikkénz zárt, azaz a 2017-es (47.) és a 2018-as (12.) évhez képest kifejezetten jól indította az idényt. Most viszont ismét egy kevésbé acélos úszás volt terítéken, olyannyira, hogy a világ- és Európa-bajnok magyar klasszis igencsak hátul zárt. Féltávnál még csupán 10 másodpercre volt az élbolytól, bár ekkor is mezőnyözött, aztán fokozatosan visszaesett, és végül a 64. helyen ért célba.

"Most, hogy lehiggadtam, és nem csupán a magyar nyelv kevésbé idézhető szavai jutnak eszembe, már képes vagyok értékelni – kezdte az olimpiai kvótás úszó. – Sportszerűnek nem nevezném a mezőny egy részét, azaz ez a mai eredmény nem tükrözi a valós erőállapotomat, az edzéseken már sokkal jobbakat mentem.

Maradjunk annyiban, ha az olimpiai bajnok Ferry Weertman és több kiválóság úgy jön ki a vízből, hogy ez nem úszóverseny volt, hanem egy bokszedzés,

az sokat elmond arról, hogy a bírók mennyire voltak képesek kordában tartani a történéseket. Persze azt is be kell ismernem, hogy elszúrtam a kezdést, nem tudtam előremenni, aztán sokan tettek sokat azért, hogy az első frissítéshez egyszerűen ki se tudjak menni. Aztán a harmadik körben sikerült felmennem az élen állók mögé, de ekkor ketten-hárman megint csak a verekedésre koncentráltak, és ugyan nem hagytam magam, de az adok-kapokban elég durván beállt a vállam, így

ezek után már csak arra koncentráltam, hogy beérjek.”

Rasovszky közölte, volt már ilyenben része, azon is sikerült túllépnie, mint ahogy ez sem fog nyomot hagyni benne. „Majd a budapesti Eb-n javítok. Öt és tíz kilométeren és csapatban egy eredményre éhes vadállatként fogok lecsapni.”

A magyar fiúk közül egyébként Székelyi Dániel érte el a legjobb helyezést, bár ő is majd’ 40 másodpercre volt a franciák remekül hajrázó világbajnokától, a versenyt két német előtt biztosan megnyerő Marc-Antoine Oliviertől.

A hölgyeknél hasonló különbséggel ért célba az érmesek mögött Olasz Anna, tőle nem sokkal lemaradva Sömenek Onon Kata 19. helyen zárt, mint a tavaly legjobb magyarként 15. Rohács Réka ezúttal 25. lett. Érdekesség, hogy az „eleje” csaknem hat perccel úszott gyorsabban, mint tavaly (aminél nem zárható ki, hogy a pálya kimérése sem volt tökéletes – a férfiak amúgy 3 perccel pörögtek jobban) – a befutó mindenesetre őrülten izgalmas volt, a német Leonie Beck mögött a címvédő brazil Ana Marcela Cunha és az olimpiai bajnok holland Sharon van Rouwendaal 0.2 másodperccel érkezett be, közöttük a célfotó döntött Cunha javára.

Folytatás májusban a Seychelles-szigeteknél, míg a harmadik állomás június 6-án, Budapest mellett, a Lupa-tavon esedékes (azért költözik a viadal Füredről, mert a májusi Európa-bajnokságra kiépített infrastruktúra tökéletesen megfelel majd a Vk-futamnak is).

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×