eur:
393.98
usd:
369.56
bux:
65477.41
2024. április 23. kedd Béla
Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a játékosoknak a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország-Spanyolország mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 16-án. Magyarország-Spanyolország 11-11.
Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Eb-döntő előtt: "bele fogunk halni a vízbe a győzelemért”

Az olimpiai kvóta már megvan, vasárnap este a spanyolokkal szemben az Európa-bajnoki aranyéremért küzd a magyar férfi vízilabda-válogatott a Duna Arénában.

Kocsmakvízen is sokakat fejvakarásra késztethetne a kérdés, hogy mikor nyert utoljára Európa-bajnokságot a magyar férfi vízilabda-válogatott. A helyes válasz 1999, ami azért tűnhet meglepőnek, mert utána három olimpiai és két világbajnoki címet nyertek a magyar pólósok. A firenzei aranynak részese volt Märcz Tamás, a mostani szövetségi kapitány, valamint Vári Attila, a szövetség elnöke is. A kontinenstornákon viszont azóta nem sikerült a dobogó tetejére állni. Kétszer lett második a válogatott, legutóbb 2014-ben, a Margitszigeten, és ötször bronzérmes (2001, 2003, 2008, 2012, 2016).

Ha ezt a négyéves olimpiai ciklust nézzük, a 2017-ben itthon elveszített vb-döntő után Vámos Mártonék megnyerték a 2018-as Világkupát és a tavaly Európa-kupát is, tehát bizonyították, hogy képesek nyerni, ám a legutóbbi két nagy világversenyen lemaradtak a dobogóról (2018-as Eb nyolcadik hely, tavalyi vb negyedik hely), így a mostani döntőbe jutás különösen fontos volt. A tokiói kvótát már a finálés szerepléssel megszerezte a válogatott, mivel az ellenfélnek, a spanyoloknak a vb óta megvolt a repülőjegyük, de ahogy a játékosok fogalmaztak, ezzel csak az első célt pipálták ki.

És abban is egyetértettek, hogy más találkozó várható, mint a csoportkörben, amikor nagy csatában 11-11-es döntetlen született a spanyolok ellen.

„Teljesen más mérkőzés lesz, mint a csoportmeccs volt. Hazai közönség előtt bele fogunk halni a vízbe a győzelemért” – ígérte Manhercz Krisztián.

Pohl Zoltán arról beszélt, hogy nem meglepő a spanyolok döntőbe kerülése, hiszen már évek óta bizonyítják, a világ legjobbjai közé tartoznak.

„Ugyanúgy a védekezéssel, a blokkokkal és jó kapusteljesítménnyel lehet megnyerni a döntőt, ahogy azt Montenegró ellen is tettük.

Az, hogy a kvóta megvan, valamennyi terhet levesz rólunk, de egy döntő mindig más” – tette hozzá.

Varga Dénes, aki 15 góljával az Eb legeredményesebb magyarja, hatalmas küzdelemre számít.

"A spanyolok taktikailag nagyon felkészültek lesznek és elejétől a végéig fognak valami olyasmit csinálni, amit ők előre elterveznek, ezen kell nekünk felülkerekednünk. Nem feltétlenül fizikálisan lesz nehéz a mérkőzés, hanem azért, mert a spanyoloknak olyan hosszú a padjuk, hogy gyakorlatilag négy negyeden keresztül tudják tartani ugyanazt a tempót" - mondta a csapatkapitány.

A spanyolok még sohasem nyertek Eb-t, kétszer végeztek a második helyen, legutóbb két éve.

A magyarok mellett szólhat, hogy az emberelőnyöket eddig jobb arányban használták ki (50,9%-39,3%), de az emberhátrányos védekezés a spanyoloknál volt biztosabb (64%-69%). A két kapus összevetéséből Nagy Viktor jön ki jobban, a lövések 57 százalékát fogta, míg Dani Lopez 55,7 százalékkal áll. Az sem mellékes, hogy Eb-ken a magyar válogatott még sosem kapott ki a spanyoltól: 15 győzelem és 3 döntetlen a mérleg.

A finálé 19 órakor kezdődik a Duna Arénában, a mérkőzésről percről percre tudósítunk.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×