eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, a rendezvény ötletgazdája (b2) a páros párbaj játékot mutatja be Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője (j2), Kocsis Anett (j) és Molnár Sáska Zsófia középiskolás diákok segítségével az október 12-i Világsakkfesztiválról tartott sajtótájékoztatón a Morgan Stanley IX. kerületi irodájában 2019. október 2-án. Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált, amelynek a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont és várhatóan 30 országból csatlakoznak hozzá profi és amatőr játékosok, világhírű sakkozók.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Polgár Judit ezreket vár a Nemzeti Galériába

Október 12-én, jövő szombaton rendezik az 5. Világsakkfesztivált Budapesten. Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója nemcsak szervezi az eseményt, de játszani is fog.

Nagyon izgalmasnak ígérkezik sok szempontból a fesztivál - mondta az InfoRádióban Polgár Judit, és jelezte, ezúttal a helyszín is különleges lesz: a Magyar Nemzeti Galériával más közös projekten is dolgoznak.

"Az egész napos rendezvény négy témakör köré szerveződik, mert a sakk művészet, tudomány, sport és oktatás is egyben" - mondta a sakkozónő. A programok közül kiemelte a különleges gyermeksakkversenyt, amelyet ezúttal a sakkrajongó Tandori Dezső emlékének szentelnek. Lesz amatőr sakkverseny, míg a leglátványosabb esemény a szimultán, amelyen a Polgár-lányok ellen lehet játszani. A sakk-kávéházban pedig nemcsak kávézni lehet, hanem találkozni a három nővérrel, valamint különleges vendégükkel, a világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal.

Chess Connects néven konferenciát is szerveznek rangos vendégekkel, a témák között pedig a tudomány, az agykutatás, a mesterséges intelligencia és persze a sakk kapcsolata szerepel. Készülnek egy páros párbajjal is, amely egy teljesen új játék, az agy és a kéz összjátéka. Párok ülnek a sakkasztalhoz, egy táblán megy a játék, az egyik játékos mondja, hogy milyen figurával lépjenek, a másik pedig lép vele a lehetőségek közül.

"Azért szeretem ezt a játékot, mert nagyon jó hangulatot teremt, megmutatja a csapatjátékot, egymás tiszteletét, az együtt gondolkodást. Olyan párosok lesznek, amelyek tagjai a barátaim, és házaspárok" - mondta Polgár Judit, aki egy éven át szervezi a fesztivált, mert a rengeteg program és résztvevő komoly felkészülést és szervezőmunkát követel.

"Ugyanolyan lelkesedéssel csinálom, mint amikor a sakkversenyekre készültem" - mondta, és hozzátette, abban reménykedik, hogy az idén is több ezren vesznek majd részt a Világsakkfesztiválon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×