eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Rajtol a férfi kajak párosok 1000 méteres előfutama a minszki II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Medúzák és repülők uralkodnak az olimpia kajak-kenu centrumában

Véget ért az előolimpiai verseny Tokióban, sok-sok tanulsággal.

A vasárnapi zárónapon két arany- és egy bronzérmet szerzett a magyar válogatott a Tokióban rendezett kajak-kenu olimpiai tesztversenyen. Férfi K-1 200 méteren Tótka Sándor nyert - Birkás Balázs harmadik lett -, és a női kenupáros is elsőként ért célba 500 méteren.

Tótka, aki az augusztusi, szegedi kvalifikációs világbajnokságon a férfi négyes tagjaként szerzett olimpiai kvótát, délelőtt előbb megnyerte a középfutamát, majd a döntőben egy közepes rajt után hamar az élre állt és győzött.

"Az eredménytől függetlenül nagyon jól esett, hogy végre tudtam újra egyest menni a nemzetközi mezőnyben, erre még ebben az olimpiai ciklusban nem volt példa, annyira a négyesre koncentráltam.

Örülök, hogy nyertem, ugyanakkor azt látni kell, hogy már senki sincs olyan jó formában, mint a világbajnokságon,

csak a formahanyatlás nem mindenkinél egyforma. Talán annak köszönhetem a sikert, hogy versenyeztem Moszkvában, és otthon is a Red Bull Vízisprinten, szóval nem álltam le teljesen" - mondta Tótka.

A finálé másik magyar résztvevője, Birkás úgy szerzett bronzérmet, hogy egész héten náthával küzdött.

"Sokat kivett belőlem a betegség, azon is csodálkoztam, hogy reggel sikerült továbbjutnom a középfutamból. A döntőre kicsit jobban összeszedtem magam, ráraktam a csapást és a nyomatékot is, jól sikerült az eleje, viszont 100 méter után elfáradtam.

Nekem egyébként fekszik ez a víz, passzol a technikámhoz, elérhetünk egy szép helyezést ebben a számban jövőre, ha valamelyikünk becsületesen felkészül a 200 egyesre"

- fogalmazott.

Esélyeshez méltóan nyerte az új olimpiai számot, a női kenu párosok 500 méteres versenyét a vb-ezüstérmes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egység.

"Meglepett minket az orosz páros azzal, hogy az utolsó száz méteren még tudtak indítani egy nagyot, de szerencsére így is nyertünk - mondta a verseny után Balla. - Ez az orosz egység nem indult a világbajnokságon, viszont Duisburgban és Minszkben már versenyeztünk ellenük, azt tudtuk, hogy erősek lesznek."

"Elsősorban nem az eredmény volt a fontos ezen a versenyen, főleg azt akartuk letesztelni, hogy kell-e másik hajóba térdelnünk az itteni viszonyok miatt, de szerencsére úgy néz ki, hogy maradhat ez a forma" - tette hozzá Takács Kincső. Arról is beszélt a magyar szövetség honlapjának nyilatkozva, hogy

a pályán a sok halhoz, a medúzákhoz és a környék nagy repülőgép-forgalmához is sikerült hamar hozzászokniuk.

Medveczky Erika éppen csak lemaradt a dobogóról női kajak egyes 500 méteren, negyedikként zárt, míg Kiss Balázs ötödik lett C-1 1000 méteren. Utóbbi számban Adolf Balázs harmadikként futott be a B döntőben, a férfi K-2 1000 méter B döntőjében pedig Nádas Bence és Kuli István - ők Tótka Sándorhoz és Birkás Balázshoz hasonlóan ebben az idényben az 500-as négyesben versenyeztek - a hatodik helyet szerezte meg.

A magyar válogatott 3 arany- és 2 bronzérmet szerzett az előolimpián

- két nappal korábban Kopasz Bálint (K-1 1000 m) nyert, a Medveczky Erika, Gazsó Dóra duó (K-2 500 m) pedig harmadik lett -, de még ennél is fontosabb, hogy hasznos tapasztalatokat gyűjtött a tokiói körülményekről és a Sea Forest Waterway nevű versenypályáról.

A magyar parakenu szakág Suba Róbert pénteki bronzérmével egy dobogós helyezést ért el a japán fővárosban.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×