eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Piros Zsombor játszik a cseh Lukas Rosol ellen a tenisz Davis Kupa Magyarország - Csehország osztályozóján a Lurdy-ház parkolójában felállított teniszpályán 2018. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Magyar vereség a Davis Kupában

A cseh válogatott összesítésben 3-2-re nyert a magyarok ellen a tenisz Davis Kupában.

Az első vasárnapi meccsen Valkusz Máté négy szettben kikapott Jiri Veselytől. A szombati hűvösebb időjárás után ismét nyárias meleg várta a csapatokat és a közönséget a Lurdy Ház parkolójában kialakított stadionban. A túloldalon 2-1-es hátrányban Jaroslav Navrátil szövetségi kapitány az előzetes nevezésnek megfelelően első számú játékosát, a világranglistán 91. Veselyt küldte pályára, aki a pénteki nyitányon óriási csatában kikapott Piros Zsombortól. Az ATP-rangsorban 271. Valkusz - aki két napja alulmaradt Lukas Rosollal szemben - élete második DK-mérkőzésére készült.

A meccs elején mindkét játékos bréklabdákat hárítva hozta az adogatását, mígnem a budapesti teniszező alig rontva, 3:2-nél elvette a 198 centis cseh szerváját. Vesely rövidítésekkel próbálkozott, ám a 20 éves magyar rendre befutotta ezeket, és 5:2-re elhúzott. Ekkor azonban rövidzárlat következett, nem tudta 5:3-nál kiszerválni a szettet, mert 25 esztendős ellenfele - aki legyőzte már Novak Djokovicot is - váratlanul javult. A játszmát lezáró rövidítés az elérhetetlennek tűnő labdákat is befutó Valkusz fölényét hozta, aki kihasználta második szettlabdáját (7:6).

A folytatás is álomszerűen alakult, Valkusz rögtön brékelt, de az ismét erőre kapó Vesely visszajött a hátrányból. Bombaszervákkal és agresszív játékkal fokozatosan a magyar fölé kerekedett, és 1 óra 38 perc elteltével egyenlített.

A volt junior világelsők csatája egyre inkább a cseh felé billent, aki szinte szárnyalt a harmadik felvonásban, sorozatban nyolc pontot nyert, míg Valkusz mély hullámvölgybe került. Miközben próbálta rendezni a sorokat, ápolták a combját, de továbbra is fizikális problémákkal küszködött, és csakhamar elveszítette a szettet. Vesely ekkor az utóbbi 11 gémből kilencet nyert meg.

Valkusz állapota a negyedik játszmában sem javult, nem indult már el minden labdára, és rögtön brékhátrányba került. A cseh játékos 1:3-nál megint elvette a magyar szerváját, s 1:5 után Valkusz - utolsó tartalékait mozgósítva - már csak egy bréket tudott ledolgozni. A találkozó 2 óra 51 percig tartott.

Nem sikerült a bravúr

Piros Zsombor, a világranglistán 419. magyar játékos februárban egy tét nélküli győztes meccsen mutatkozott be a válogatottban Belgiumban, majd pénteken drámai csatában, 4 óra 23 perc alatt gyűrte le a 328 hellyel előtte álló Jiri Veselyt. Vasárnap délután aztán nem kisebb feladat várt rá, mint megnyerni a párharc mindent eldöntő, ötödik meccsét a 234 hellyel magasabban jegyzett Lukas Rosol ellen.

A 18 éves magyar reménység 1:1-nél, majd 2:5-nél is elvesztette az adogatását, és már-már veszni látszott a szett, amikor összeszedte magát, és 4:5-re felzárkózott. Ekkor azonban a 33 éves ellenfél nagy küzdelemben értékesítette ötödik játszmalabdáját, és szettelőnybe került.

Ahogy két napja Vesely ellen, az Australian Open tavalyi junior bajnoka ezúttal sem tört meg, 3:1-re meglépett, csakhogy a következő négy gém a hatalmas ütésekkel operáló Rosolé lett. A 196 centis cseh azonban váratlanul "beremegett", nem tudta kiszerválni a játszmát, sőt, 6:5-nél Pirosnak volt szettlabdája - de nem élt vele. A rövidítés hallatlan izgalmakat hozott, Rosol első szettlabdájánál a magyar teniszező a vonalra ütött egy átemelést - Rosol a székbíróval együtt hosszasan tanulmányozta a nyomot -, ám a másodikat már nem tudta kivédeni.

A világranglista 26. helyén is megfordult Rosol a harmadik felvonásban rögtön elvette Piros adogatását, aki ugyan visszabrékelt, de ezt követően 5:1-es hátrányba került. Az ellenfél ekkor elpuskázta meccslabdáját, majd elvesztette a szerváját, Piros viszont a publikum éljenzése közepette hozta a sajátját, és 5:3-ra szépített. Rosol ekkor már nem bizonytalankodott, és lezárta a találkozót. A csehek 3-2-es győzelmét eredményező mérkőzés 2 óra 25 percig tartott.

Közel volt

"Köszönjük mindenkinek a szurkolást, ugyan nem tudtunk nyerni, de remélem, nem okoztunk csalódást" - mondta a pályán Köves Gábor szövetségi kapitány.

Piros Zsombor hozzátette, hajszálnyira voltak a győzelemtől, de mindenki a végletekig kihajtotta magát a hétvégén.

"A következőre meglesz!" - ígérte boldogan integetve a magyar tehetség.

A két ország egymás elleni örökmérlegében a csehek immár 3-1-re vezetnek. Az egyetlen magyar siker 1976-ban született Budapesten, Taróczy Balázs vezetésével.

A magyar csapat - amely 1996 után tavaly került vissza a legjobb 16 nemzetet felvonultató világcsoportba - a februári nyolcaddöntőben 3-2-re kikapott a tavaly döntős Belgiumtól, ezért kellett osztályozót játszania, elvileg a bennmaradásért. A DK-osztályozónak ezúttal azonban a 2019-es kiemelésen kívül nem volt komoly tétje, mivel a nemzetközi szövetség augusztusban radikálisan átalakította a sorozatot, és a párharcok vesztesei is szinte biztosan ott lesznek jövő februárban a világcsoport 24 csapata között.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×