eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Kijev, 2018. május 24.Cafu korábbi brazil válogatott labdarúgó, az AC Milan volt játékosa (b), Vitalij Klicsko kijevi polgármester (k) és Ija Andruscsak ukrán válogatott női labdarúgó, az UEFA Női Bajnokok Ligájának nagykövete (j2) a bajnoki trófeával a Bajnokok Fesztiválja megnyitóján az ukrán fővárosban 2018. május 24-én. A labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjét az ukrán főváros Olimpiai Stadionjában május 26-án játssza a Liverpool és a Real Madrid. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
Nyitókép: Szerhij Dolzsenko

Majmot csinálnak a futballszurkolókból Kijevben

Egy majom ül a fejemen. Most már kettő. Kétségtelenül szokatlan érzés. Mint a kijevieknek az a felfordulás, ami ami ezekben a napokban a Majdant, az itt szimbolikus jelentőséggel bíró főteret és környékét jellemzi. Most Kijev az európai futball központja.

Legyünk azért igazságosak, bár a csütörtök az Olympique Lyon-Wolfsburg női Bajnokok Ligája-döntő napja, az legfeljebb az udvariasság szintjén érdekli az ittenieket. Másik stadionban rendezik, mint a férfiakét (a régi Dinamo Stadionban, ami immár Valerij Vasziljevics Lobanovszkij, a kijevi klub legendás játékosának és edzőjének a nevét viseli), s századakkora hírverést sem kap, mint a férfiak mérkőzése. Az UEFA a pénzdíjakban sem törekszik az egyenlőségre, s ha piaci alapon gondolkodunk, rendben is van ez így. Egy kivételével:

az ajándékboltokban a hivatalos szuvenírek szinte megfizethetetlenek a helyiek számára - egy póló 11-12 ezer forintba kerül.

Mindazonáltal a Majdanon, aminek hivatalosan Függetlenség tere a neve, de mindenki csak térként, Majdanként emlegeti, s amely világhírre emelkedett a 2004-es narancsos forradalom idején, a szurkolói zónához telepített UEFA Parkban tömve volt az ajándékbolt, csak éppen nem vásárolt senki. Amúgy német és francia szurkolót keveset látni, de a Wolfsburg egyik nagy hívével azért találkoztunk: Jakabfi Zsanettnek, a német bajnok magyar csatárának testvére eljött megnézni a nővérét.

Mint ahogyan találkoztunk egy igazi legendával, akiről nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy a „legütősebb", s az ütéseket leginkább álló politikus:

Vitalij Klicsko, az egykori bokszvilágbajnok 2014 óta Kijev polgármestere.

Ebbéli minőségében vizitált az UEFA parkjában, megnyitva a hajléktalanok világbajnokságának egyik mérkőzését.

A Majdan sarkán lévő nagy áruház, a CUM portáljának két oldala már a Liverpoolt és a Real Madridot élteti. Angol szurkolók már érkeztek, igaz, a nagy roham állítólag péntekre várható. A „mínusz egyedik" nap itt is már erősebb lesz a férfidöntő szempontjából.

Rendeznek, például, egy kispályás négyes tornát, amelyre a Real Madrid és a Liverpool is ad csapatot,

s lesznek más sztárok is. Jerzy Dudek, Steve MacManaman, Roberto Carlos, Míchel Salgado, Álvaro Arbeloa, Luís Figo, Christian Karembeu, Claude Makélélé, Esteban Cambiasso, Predrag Mijatovics, Davor Šuker, David James, Vladimír Šmicer, Patrik Berger, Jason McAteer, Luis García, Robbie Fowler, Vítor Baía, José Bosingwa, Marcel Desailly, Marco Materazzi, Deco, Gaizka Mendieta és Andrij Sevcsenko is pályára lép.

A péntek még az övék lehet, a szombat már a jelen sztárjaié. Ma és holnap még a látványos körítésé, élelmes ifjak szelíd majmokat ültettek a vállalkozó szelleműek nyakába – aztán amikor kifotózkodta magát az illető, szólnak, hogy fizessen 4000 forintnak megfelelő hrivnyát –, de aztán szombaton már csak a BL-döntő résztvevői lesznek a főszereplők.

Reményeik szerint jelentős számú szurkolójuk előtt játszhatnak, de a Real Madridtól származó információk szerint legalább kétezren visszaadták, illetve nem vették át a megrendelt jegyüket, miután kiderült, hogy

a kijevi szállásárak a szokásoshoz képest százszoros (!) áron érhetőek el.

(Legalábbis azok számára, akik nem foglaltak idejében.) Mind a két klub hivatalosan tiltakozott az UEFA-nál emiatt. Olvasom, de megerősíteni nem tudom, hogy kijevi lakosok egy része felajánlotta lakását, szobáját szurkolóknak (a közösségi médiában külön csoportot hoztak erre létre), mert nem akarja, hogy külföldön rossz hírét keltsék Ukrajnának. Klicskót egyébként megkérdezték, tud-e arról, hogy a magas kijevi árak miatt sokan lemondták az utazást, de azt felelte: „álhír".

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×