eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az ember, aki a pénzével felforgatta az egész futballvilágot

Az ember, aki a pénzével felforgatta az egész futballvilágot

A Real Madrid ma este versenybe száll az esztendő utolsó fontos futballtrófeájáért, a klubvilágbajnoknak járó serlegért. Ellenfele a világ egyik leggazdagabb emberének a csapata lesz.

Manszur bin Zajed bin Szultan al-Nahjan, az Arab Emírségek legjobb futballcsapatának számító al-Dzsazira tulajdonosa 2008-ban lett ismert a labdarúgás világában, amikor 265 millió fontért megvette a Manchester Cityt. Az azóta eltelt szűk egy évtizedben, elsősorban az emírségek uralkodócsaládjához tartozó, 47 éves üzletember pénzének köszönhetően a City Big Sixé alakította a Premier League élklubjainak szűk elitkörét, s a hatvanas évek vége óta először bajnoki címet nyert. Immár a világ egyik legerősebb és legtöbbet költő egyesülete.

Manszur bin Zajed 2015-ben eladta a City részvényeinek 13 százalékát a nevéből is kikövetkeztethetően kínai China Media Capital nevű cégnek, mégpedig pontosan annyiért, amennyiért ő 2008-ban az egész klubot megvette. Ennél jobb üzlet nem sok akad a modern futball történetében. Így is maradt neki 87 százaléka a Manchester Cityben, de a cége, az Abu Dhabi United Group által alapított City Football Group érdekeltségi körébe tartozik még az amerikai New York City FC, az ausztrál Melbourne City FC és résztulajdona van a spanyol Gironában, a japán Jokohama F Marinosban és néhány hónapja az uruguayi CA Torque-ban is.

Ahogyan mondani szokták, „van rá keret”, Manszur bin Zajed bin Szultan al-Nahjan a világ egyik leggazdagabb embere, az Emírségeket irányító Khalifa bin Zajed bin Szultan al-Nahjan féltestvére, miniszterelnök-helyettes. S főleg üzletember, akinek közel egyharmadnyi része van az űrturizmust tervező Virgin Galactic nevű cégben is.

A futballnál maradva: elsősorban az ő érdeme, hogy a klubvilágbajnokság közel egy évtized után visszatért Abu-Dzabiba. Ahogyan a Marca írta, Manszur sejknek évek óta az az egyik legnagyobb vágya, hogy meghatározó tényezőnek számítson a világfutballban. Szerda este ez teljesül, hiszen ott fog ülni a klubvilágbajnokság elődöntőjében a díszpáholyban, Gianni Infantino, a FIFA elnöke és Florentino Pérez, a Real Madrid első embere között.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×