eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mennyit tanult a tavalyi drámából a Győr?

Mennyit tanult a tavalyi drámából a Győr?

Ismét Budapesten rendezik a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét a hétvégén. A Győri Audi ETO KC a tavalyi drámai vereség után ismét a győzelemre hajt.

A győriek először 2013-ban nyertek BL-t, de akkor még oda-visszavágós rendszerben rendezték a finálét. A következő évben vezették be a nőknél is a négyes döntőt, amelynek azóta a magyar főváros ad otthont. Az első tornán a Győr bizonyult a legjobbnak, a másodikat magyar csapat nélkül rendezték, a harmadik alkalommal, tavaly májusban hétméteresekkel veszítették el a finálét a román CSM Bucuresti gárdájával szemben.

Idén ugyanaz a négy csapat lett elődöntős, mint egy éve, ráadásul a párosítás is megegyezik az előző esztendeivel, vagyis a győriek a Buducnost Podgoricával találkoznak, míg a Vardar a címvédő bukarestiekkel.

Sok dolog azonban változott egy év alatt: a Győr alapcsapatának nagyjából fele kicserélődött, érkezett Nora Mörk, Asma Elghaoui, ismét jó formában van Görbicz Anita, míg Tomori Zsuzsanna is egészséges, ez pedig több lehetőséget ad Ambros Martín vezetőedző kezébe.

"A BL lebonyolítási formája azt eredményezi, hogy két versenyt kell megnyerned egyben. Amikor a második, a négyes döntő megkezdődik Budapesten, mindaz, ami korábban történt a szezon során, többé már senkit nem fog érdekelni. Minden összecsapás, az összes győzelem vagy vereség a múlté, s csak az számít, mit tanultál belőlük. Az igazság az, hogy nem kell az idény során a legjobbnak lenned ahhoz, hogy megnyerd a Final Fourt. Ezen az egy hétvégén kell a legjobbnak lenned a végső sikerhez" - összegzett a spanyol szakember, utalva az előző év csalódására is.

Hozzátette: minden bizonnyal apróságok döntenek majd a mérkőzéseken, hiszen ebben a négyes mezőnyben mindenki legyőzhet mindenkit.

Az álomcsapat

kapus: Kari Aalvik Grimsbö (norvég, Győri Audi ETO KC)
jobbszélső: Carmen Martin (spanyol, CSM Bucuresti)
jobbátlövő: Nora Mörk (norvég, Győri Audi ETO KC)
irányító: Nycke Groot (holland, Győri Audi ETO KC)
beálló: Marit Malm Frafjord (norvég, Larvik)
balátlövő: Cristina Neagu (román, Buducnost Podgorica)
balszélső: Camilla Herrem (norvég, Vardar Szkopje)
védő: Eduarda Amorim (brazil, Győri Audi ETO KC)
fiatal játékos: Bíró Blanka (magyar, FTC-Rail Cargo Hungaria, kapus)
edző: Ambros Martin (spanyol, Győri Audi ETO KC)

A Győr jól ismeri a montenegrói riválist: eddig 16 alkalommal játszottak egymással, négy döntetlen mellett kilencszer a Győr, háromszor a Buducnost győzött. A 2014-es döntőben a Győr 27-21-re diadalmaskodott, a tavalyi elődöntőben pedig 21-20-ra.

Most is kiélezett csatára számítanak a győri játékosok.

„Nagyon szoros meccs vár ránk, hiszen jól ismerjük ellenfelünk kulcsjátékosait, és tudjuk, hogy remekül védekeznek, ezért kiváló teljesítményre van szükségünk. Nagyon remélem, hogy ismét sikerül a döntőbe jutnunk, de szintén fontosnak tartom, hogy élvezzük is a játékot" - mondta Eduarda Amorim, az ETO világbajnok brazil balátlövője.

A csapatkapitány, Görbicz Anita szerint biztosan másmilyen meccs lesz az idei, mint a tavaly tavaszi, de megvan a győztes taktikájuk a Buducnost ellen.

"Már nem tudnak újat mutatni egymásnak ezek a csapatok.

Nagyon nehéz mérkőzésre számítok, amelyen ugyanúgy a saját játékunk lesz számunkra a legfontosabb, ahogyan mindig. Elsősorban jó védekezésre lesz szükségünk. Mind a négy résztvevő esélyes a végső sikerre, de mi játszunk majd hazai pályán. Tudjuk, hogy fergeteges lesz a hangulat, ez számomra egyáltalán nem nyomasztó"

Az irányító elismerte, hogy a szezon során nem voltak mindig csúcsformában, de jó erőben vannak, megfelelően felkészültek, sok munka áll mögöttük.

"Egyelőre csak az elődöntőre összpontosítunk, nehéz is lenne megmondani, kivel szeretnénk találkozni a fináléban, hiszen a másik ágon is két kiváló csapat játszik a továbbjutásért" – jelentette ki.

A Buducnost két kulcsjátékosáról már tudni lehet, hogy nyáron az egyik nagy riválishoz igazolnak, Cristina Neagu hazatér Bukarestbe, Dragana Cvijic pedig a Vardart választotta.

A román átlövő azt mondta: ezúttal nincs akkora nyomás rajtuk, mint tavaly. "Jó hangulatban érkeztünk, és ezúttal mi szeretnénk egy góllal többet szerezni az elődöntőben, mint a győriek" - fogalmazott a világ legjobbjának háromszor megválasztott kézilabdázó.

A Buducnost vezetőedzője, Dragan Adzic is úgy nyilatkozott, hogy egyenlő erősségű a budapesti torna négy csapata. "Szerintem már mindenki tud a másik három együttesről mindent, a BL hajrájában már nincsenek titkok. Nagyon örülünk, hogy újra a négyes fináléba jutottunk, jó formában várjuk az elődöntőt" – emelte ki.

A program:

május 6., szombat, elődöntő:
Buducnost Podgorica (montenegrói)-Győri Audi ETO KC 15.15
CSM Bucuresti (román)-Vardar Szkopje (macedón) 17.45     
május 7., vasárnap, helyosztók:
a 3. helyért 15.15
döntő 17.45

A magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint a szombati és a vasárnapi meccseken is telt ház lesz, 10500 néző szurkol a Papp László Budapest Sportarénában.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×