eur:
393.11
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A szurkolási szokásokat is megváltoztatja a videobíró

A szurkolási szokásokat is megváltoztatja a videobíró

Az InfoRádió által megkérdezett egykori FIFA-játékvezető szerint szükség van a videóbíróra, mert a labdarúgás annyira felgyorsult, hogy a játékvezetőknek nagy segítség lesz az új rendszer. Bede Ferenc arról is beszélt, hogy bár a videobíró megtörheti néha az adott mérkőzés ritmusát, de ehhez hozzá lehet szokni.

Szükség van a videóbíróra, mert a labdarúgás annyira felgyorsult, hogy a játékvezetőknek nagy segítség lesz az új rendszer – mondta az InfoRádiónak Bede Ferenc egykori FIFA-játékvezető. Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke közölte, hogy a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokságon már használni fogják a videobírót.

"A technika bevezetése szükséges, hiszen a játék felgyorsult, és mindenki videobíróért kiált, amikor hiba van. Ha húsz év múlva beszélgetünk erről, akkor azt mondjuk majd, már korábban is bevezethették volna. Bár lesz olyan szituáció, amelyet videobíróval sem lehet egyértelműen eldönteni, és ha később kiderül, hogy rossz döntés volt, akkor

ki lesz érte a felelős: a játékvezető vagy aki a videostúdióban ül?"

- jelezte kételyeit Bede Ferenc.

A videobírót a góloknál, kiállításoknál, büntetőknél, illetve a szabálytalanságot elkövető játékosok azonosítására használhatják majd, a leseknél viszont egyelőre nem, pedig a szakértő szerint a leshelyzeteknél is fontos lenne a visszatekintés. Bede Ferenc arról is beszélt, hogy bár a videobíró megtörheti néha az adott mérkőzés tempóját, ehhez hozzá lehet szokni.

"Ha a mérkőzésen csak egyszer-kétszer van olyan döntő szituáció, akkor érdemes használni, mert nem tördeli szét annyira a játékot. Ha viszont olyan meccsről van szó, mint a Barcelona-PSG volt, vagy a Real Madrid-Bayern, amelyet most Kassai Viktor vezetett, ott bizony túl sok vitatott szituáció volt. Volt például nemrég egy Franciaország-Spanyolország barátságos mérkőzés, amelyen gól született, a stadion felállva ünnepelt, majd a játékvezető visszavonta a videobíró elemzése alapján a gólt. Megváltoztatta ezzel az érzelmi kitörést is, és ez nem jó, szokatlan számunkra.

Majd várni fognak a szurkolók, amikor vitatott gól született,

és csak akkor ünnepelnek, amikor a videobíró is azt mondja, érvényes gól esett" - jövendölte Bede Ferenc.

A videobíró bevezetése azt követően kapott újra nagy hangsúlyt az elmúlt napokban Európa-szerte, hogy a múlt heti Real Madrid-Bayern München Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágón a Kassai Viktor vezette magyar bírói csapat több, a találkozót döntően befolyásoló, vitatható ítéletet hozott.

A rendszert a FIFA a decemberi klub-világbajnokságon használta először, a Kashima Antlers-Atlético Nacional mérkőzésen történt az első eset, hogy a nemzetközi szövetség tétmérkőzésén igénybe vették a videós visszajátszást. A találkozót szintén Kassai Viktor vezette.

Múlt héten a Magyar Labdarúgó Szövetség is jelezte, hogy megvizsgálja a videobíró bevezetésének lehetőségét, hogy milyen szabályozás és feltételrendszer mellett valósítható meg a jövőben a rendszer működtetése a magyar labdarúgásban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×