eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Hatalmas feladat vár a magyar doppingellenőrökre

Hatalmas feladat vár a magyar doppingellenőrökre

Minden korábbinál nagyobb feladat vár a júliusi budapesti vizes világbajnokságon a magyar doppingellenőrökre - mondta az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

„Rettenetesen sok teendőnk van, de nem most kezdtük. Már tavaly is gőzerővel dolgoztunk rajta, folyamatosan zajlottak az egyeztetések a Nemzetközi Úszó Szövetség, a magyar szervezőbizottság és köztünk” - mondta a csoport vezetője.

Közölte: titkos ugyan, hogy a FINA milyen minőségű és milyen mennyiségű doppingellenőrzést ír elő a versenyre, de minden idők legtöbb ellenőrzése lesz, ami valaha magyarországi sporteseményen történt.

„A mi életünkben sem történt ennyi ellenőrzés ilyen rövid idő alatt, hiszen mindezt két hét alatt kell megvalósítani, ami nagyon pontos, precíz szervezést és végrehajtást igényel. Ezért kezdtük el időben egyeztetni és szervezni a feladatokat” - tette hozzá Tiszeker Ágnes.

A vezető elmondta, hogy a mintákat ismét Bécs mellett analizálják majd,

a seibersdorfi laboratórium lesz a doppingellenőrző laboratóriuma a vizes világbajnokságnak.

„Ez abszolút visszaigazolása annak, amit évek óta mondunk, annak, hogy ez egy kiváló laboratórium, abszolút magas színvonalon mérnek, tudják azt, amit a doppingellenőrző laborok a legmagasabb színvonalon tudnak. Másrészt az nekünk is megnyugtató, hogy mi minden magyar sportoló mintáját ebben a laboratóriumban analizáltatjuk, hiszen ha világszínvonalon mérik őket, analizálják a mintákat, és negatív eredményt produkálnak, akkor egy kicsit megnyugodhatunk” - hangsúlyozta Tiszeker Ágnes.

A szakember elmondta: abban, hogy milyen gyorsan kapnak majd eredményeket, hasonlítani fog az olimpiára.

Emlékeztetett: az olimpián 24 órán belül ki kell adni a negatív eredményt, 48 órán belül a pozitív eredményt, 72 órán belül pedig az olyan kiegészítő vizsgálatokat kell elvégezni, mint az EPO-teszt ami egy kicsit hosszabb, időigényesebb analízis.

A FINA pedig 48 órán belül kéri az eredményeket, vagyis

legalább az eredményhirdetéseket követően vagy azt megelőzően szeretné látni az eredményeket

– közölte a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

„Teljes joggal, hiszen nem nagyon szeretnének olyan versenyző nyakába érmet akasztani, akiről hónapokkal, fél évvel később kiderül, hogy esetleg megbukott a doppingellenőrzésen” - indokolta Tiszeker Ágnes.

„Ez megint nagyon komoly tervezést és szervezést igényel, és jelentős költségvonzata is van. Az viszont nagyon jó, hogy

a seibersdorfi laboratórium viszonylag közel, 260 kilométerre van Budapesttől”

- közölte a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×