eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma

Amikor a pénz az úr – repkedtek a milliók a fociban

Idén nyáron is megdőltek az átigazolási rekordok az európai labdarúgópiacon. A legtöbbet ezúttal is a Premier League klubjai költötték, visszafogott volt ugyanakkor a Real Madrid.

Az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában összesen 1,403 milliárd euróért igazoltak játékosokat júliusban és augusztusban, ez új csúcsnak számít. A húsz egyesület közül 13 klubrekordért szerződtetett futballistákat. Kiemelkedik közülük Paul Pogba, aki 105 millió euróért került vissza a Manchester Unitedhez, ezzel minden idők legdrágább játékosává vált. José Mourinho menedzser rajta kívül még három labdarúgót szerzett meg, és összesen 185 millió eurót költött.

Túlszárnyalta őt a városi rivális és új edzője, Pep Guardiola: a Manchester City 212,8 millió eurót költött hat játékosra, a legdrágább John Stones volt, az angol védő 55,6 millióba került.

A Chelsea az átigazolási időszak utolsó napján két védőt – David Luiz és Marcos Alonso – szerzett meg, ezzel szintén jócskán átlépte a 100 milliós határt, és összesen 134,8 millióért erősített. Cesc Fabregas végül maradt a csapatnál.

Az Arsenal is aktív volt az utolsó napokban, Shkodran Mustafi és Lucas Perez érkezése után 113 millió euró szerepel a kiadási oldalon. Az Ágyúsoktól kölcsönben egy évre a Bournemouth-hoz került Jack Wilshere.

A Liverpool 79,9 millióért erősített, a címvédő Leicester az utolsó napon klubrekordért, 30 millióért vette meg a Sporting csatárát, Islam Slimanit, a Tottenham pedig percekkel az átigazolási időszak lezárulta előtt szerezte meg Moussa Sissokkót a Newcastle-től 34 millió euróért az Everton orra elől.

Az olasz bajnokságban is megdőlt az eddigi rekord, összesen 699,9 millió euróért cseréltek klubot a játékosok. Ez főleg annak köszönhető, hogy a Juventus nem sajnált 90 milliót kifizetni az argentin Gonzalo Higuaínért a Napolinak. A bajnoki címvédő torinói csapat 162,5 millióért erősített, és szintén alaposan bevásárolt az Inter, amely a 108 milliós kiadásaival többek között az Eb-győztes Joao Mariót és az olimpiai bajnok Gabriel Barbosát is megszerezte.

A Roma 98 milliót költött, a Napoli 73,5-et,, ebből 30-at az új csatárra, a lengyel Arkadiusz Milikre, a Milan pedig mindössze 26-ot.

A német ligában is csúcsot jelent az 543 milliós nyári költekezés. Ezúttal a Dortmund vitte a prímet 109 millióval, ebből Andre Schürrle volt a legdrágább 30 millióval. A Bayern visszafogott volt, 70 millióért vett két futballistát, Renato Sanchest és Mats Hummelst.

A spanyol bajnokságban 458 millió eurót adtak ki a csapatok, ennek több mint egyharmadát, 157,5 milliót a Barcelona. André Gomes 35, Paco Alcacer 30, Samuel Umtiti 25 millióért került a katalánokhoz. Az Atlético 81 milliót költött, a Sevilla 61-et. A Real Madrid magához képest visszafogott volt, mindössze Alvaro Moratát szerezte vissza 30 millióért.

A francia bajnokságban 191 millió eurós költekezést könyveltek el a csapatok. A némileg átalakuló PSG 75 milliót adott új edzőjének, Unai Emerynek, a Monaco pedig 35 millióért vásárolt be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×