eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kihelyezett derbi a BL-trófeáért

Sok szempontból is különleges mérkőzéssel zárul – legalábbis ami a kontinens futballjának elitjét illeti – a 2015–2016-os klubidény. A Real Madrid és az Atlético Madrid milánói BL-döntője átírja a futballtörténelmet és különleges mérkőzést ígér.

Alkalmasint kevesen fogadtak volna arra, mondjuk, március elején, hogy a Barcelona nem jut el a fináléba, arra pedig csak az elvakult és elkötelezett madridi hívek gondoltak, hogy amennyiben két spanyol csapat is eljut a San Siróba, az a két fővárosi lesz.

Ám a tavasz történései többször is megismételték a 2013–2014-es idény históriáját, az Atlético ismét kiejtette a Barcelonát, a Bayern München egymást követő harmadik évben is kiesett egy spanyol rivális ellen – a „királyi klub” és az Atléti pedig bejutott a döntőbe.

Mindössze másodszor fordul elő a bajnokok tornájának 1955 óta íródó históriájában, hogy két, azonos városbeli csapat mérkőzzön a végjátékban a kupáért – először is a két madridi óriás mérkőzött egymással, 2014-ben. Mindössze harmadszor fordul elő, hogy három kiíráson belül kétszer is ugyanazok a csapatok játsszák a döntőt, először 2005-ben és 2007-ben az AC Milan és a Liverpool, majd 2009-ben és 2011-ben a Barcelona és a Manchester United mérkőzött a serlegért. Az előbbi párban a Milan visszavágott a vereségért, az utóbbiban mindkétszer a Barcelona nyert.

Milánó, a San Siro negyedszer ad otthont BEK-, illetve BL-döntőnek. 1965-ben ott, tehát hazai pályán verte meg az Inter 1:0-ra a Benficát, 1970-ben ott szerezte meg a Feyenoord a skót Celtic ellen a hollandok első BL-elsőségét (2-1, hosszabbítás után), majd – éppen tizenöt éve – a Bayern München ott győzött tizenegyes-párbajban a Valencia ellen. Mindhárom finálé nagyon szoros volt, a mostani sem ígérkezik másmilyennek.

Mi biztos a mostani „kihelyezett derbi” előtt is már? Sorozatban harmadszor is spanyol csapat nyeri el a trófeát. (2014-ben a Real Madrid, 2015-ben a Barcelona győzött. Az Atlético győzelme különlegességet hozna: nem volt még arra példa, hogy egymást követő három évben egy ország három különböző csapata nyerje meg a Bajnokok Ligáját. (A BEK-ben esett már meg ilyen: 1980-ban a Nottingham Forest, 1981-ben a Liverpool, 1982-ben az Aston Villa győzött. Utóbbival zárult a BEK nagy angol korszaka, 1977 és 1982 között csak a szigetország reprezentánsa nyert.)

Az is biztos, hogy olyan edző nyeri el idén a trófeát, aki korábban még nem nyert vezetőedzőként. Diego Simeone 2014-ben már vívott döntőtt, de veszített Carlo Ancelotti Real Madridja ellen. Zinedine Zidane, akinek ez az első szezonja a BL-ben vezetőedzőként, akkor az olasz edző segítője volt.

Melyik csapat esélyesebb most? A fogadóirodák valamelyest a Real Madridot látják jobbnak, Zinedine Zidane együttese az utolsó 12 bajnoki meccsét kivétel nélkül megnyerte a spanyol bajnokságban, miközben menetelt a BL-ben is. Ám szinte minden elemző hozzáteszi: nem lehet leírni azt a csapatot, amelyik tavasszal kiejtette már a Barcelonát és a Bayern Münchent a BL-ből, s amelyik két éve csak néhány másodpercnyire volt Lisszabonban a kupagyőzelemtől. (Az Atlético 1-0-ra vezetett a Real Madrid ellen, amikor Sergio Ramos kiegyenlített. A hosszabbításban már hengerelt a királyi klub, 4-1-re nyerve szerezte meg története tizedik elsőségét a bajnokok tornáján.)

Nem szólva arról, hogy az ominózus, a Fény Stadionjában játszott döntő óta a két klub tíz egymás elleni mérkőzéséből a Real Madrid csupán egyet tudott megnyerni! Igaz, az BL-találkozó volt – ezen a tornán eddig három szakaszban találkozott egymással a két gárda, kétszer továbbjutott a Real Madrid, egyszer megnyerte a döntőt.

A 2014-es finálé kezdő szereplői közül a „fehéreknél” várhatóan alig több, mint a fél csapat ismétel ma este. Dani Carvajal, Sergio Ramos, Luka Modrić, és a BBC trió, azaz Gareth Bale, Karim Benzema és Cristiano Ronaldo játszhat újra. Csereként beállt Marcelo is. (Még a klub tagja a francia Varane is, de sérült.) A másik oldalon Juanfran, Diego Godin, Filipe Luis, Gabi, Koke és esetleg Tiago Mendes játszhat. (Előbbi öt minden bizonnyal fog is.)

A Marca olvasói szavazataikkal összeállították a két keretből a maguk álomtizenegyét, ebben 7-4-re a Real Madrid győzött: Keylor Navas – Dani Carvajal, Godín, Sergio Ramos, Marcelo – Saúl, Modrić, Koke – Bale, Griezmann, Cristiano Ronaldo. Érdekes lista, hiszen tíz ítészből vélhetően kilenc arra szavazna, a védelem az Atléti legerősebb csapatrésze, ehhez képest a hátsó négyest tekintve is 3-1-re nyert a Real Madrid.

A döntő előtti napokban Cristiano Ronaldo sérülése okozta a legnagyobb izgalmat, szombat reggel egyetlen spanyol nagy sportnapilag sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, nincs kétség, a sorozat eddigi leggólerősebb játékosa, a már 16 gólnál tartó portugál játszani fog. Mint ahogyan játszik majd Karim Benzema is, aki kimaradt a francia Eb-keretből. A másik csapat középcsatára, Antoine Griezmann fogja (vélhetően) helyettesíteni a tornán.

A két csapat várható összeállítása. Real Madrid: Navas – Dani Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – Modrić, Casemiro, Kroos – Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo. Atlético Madrid: Oblak – Juanfran, Szavics, Godín, Filipe Luis – Saúl, Gabi, Augusto, Koke – Griezmann, Fernando Torres.

A mérkőzést az angol Mark Clattenburg vezeti, Kassai Viktor a tartalék játékvezető szerepét kapta az UEFA-tól.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×