eur:
394.29
usd:
369.89
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Risztov Éva, a legboldogabb dinnyekutató

Újabb taggal bővült a ötkarikás úszócsapat: a győri országos bajnokság második napján Földházi Dávid kétszáz háton remekelt és úszta meg az A-szintet. Női 800 gyorson Risztov Éva és Juhász Janka szintén „vonal fölé” került, azaz egyikük ott lehet a számot ezúttal is megnyerő Kapás Boglárka mellett a riói rajtnál.

Cseh László a csúcsterhelés közepette felúszott a világranglista 6. helyére, míg Bernek Péter a 400 gyors megnyerése után elégedetlenkedett egy sort, holott ő is már 7. a világrangsorban.

Kettő plusz kettő A-szint a második nap mérlege a győri országos bajnokságon: férfi 200 háton és női 800 gyorson mindhárom érmes riói időt úszott – a két bajnok, Balog Gábor, illetve Kapás Boglárka már korábban biztosította helyét a csapatban, melléjük csatlakozott most Földházi Dávid, illetve a nyíltvízi úszásban már kvótát szerzett Risztov Éva, de ha úgy adódik, Zámbó Balázs és/vagy Juhász Janka is bekerülhet a válogatottba, a kvalifikációt jelentő időt ugyanis ők is megúszták (Zámbó amúgy öt századra, Juhász két tizedre volt a másodiktól).

„Ez volt az a verseny, ahol az idő volt a legfontosabb, és nem érdekel, hogy végül második lettem – mondta boldogan Földházi Dávid. – Már egy ideje kergetem ezt a szintet, minden nap azzal kelek és fekszem, hogy ez meglesz. Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy ma sikerült elérnem, ráadásul egy kimondottan jó, szoros versenyből. Edzőm, Törös Károly folyamatosan mondta, hogy ez bennem van, és amikor a netanyai Európa-bajnokságon sikerült egy kiemelkedőbb szereplés, végül el is hittem neki: az az esemény összekovácsolt minket, ennek köszönhető, hogy beteljesült az álmom, és készülhetek az olimpiára.”

Risztov Éva szinte röpködött: „Azt hiszem, ma én vagyok Magyarország legboldogabb embere. Ez a mostani idő annyira csodás üzenet, hogy igenis jó az az út, amin haladunk. Bár a 2012-es Európa-bajnokságra nyilván rákészültünk, és akkor jobb időt mentem, de most, a tíz kilométerre összpontosítva ez a 8:33 tényleg csodálatos visszaigazolás. Ha így marad, valószínűleg ott leszek a medencében is. Hogy mi a titok? Elszántság, jókedv, na és sikerült leadnom hét kilót. Változtattam az étkezésemen, ha februárban az előírtak szerint csak ananász és dinnye mehetett vacsorára, akkor felkutattam az országot egy normális dinnyéért, ami anyagi áldozattal jár, továbbá jó adag szenvedéssel, de ilyenkor óriási azt érezni: megéri!”

A számot megnyerő Kapás Boglárka bekerült a világranglista első 10 helyezettje közé, ami különösen annak fényében szép teljesítmény, hogy előtte szépen meghúzta 200 pillangón, ahol bronzérmes lett Jakabos Zsuzsanna és Szilágyi Liliána mögött. Utóbbi viadal kifejezetten éles volt, végül a győriek kiválósága 28 századdal győzött. „Ez most sokkal jobb volt, mint a tegnapi négyszáz vegyes – az idő sem rossz, néhány nappal egy magaslati edzőtábor után – mondta Jakabos Zsuzsanna. – Az is jó, hogy egy szoros versenyben sikerült győznöm, ez mindig jó érzés.”

Az olimpiai szintvadászat egy kevésbé vidám fejezetét láthattuk a férfi sprintereknél: Holoda Péter nem tudott tiszta szívből örülni az 50 gyorson akasztott aranyéremnek, miután 11 nyavalyás századmásodperccel elmaradt a riói kvótát érő időtől (22.38 – 22.27 a határ). „Ez az a győzelem, ami után nem tudok felhőtlenül boldog lenni, pláne, hogy tényleg csak egy kicsi hiányzott – közölte a hajdúszoboszlói villámember. – Egyre közelebb kerülök, három hét múlva, Londonban remélhetőleg végre megúszom a szintet – túl régóta vagyok „felkönnyítve” a sorozatos versenyek miatt, talán ezért is sikerült csak ennyi ma, most egy kicsit visszaállok az edzésekbe, és akkor az Európa-bajnokságra pont meglesz az a forma, amivel meg lehet úszni a szintet.”

A már kvótások közül Cseh László villantott egy derűset 100 pillangón, 51.68-as ideje jelenlegi állapotában több mint biztató, először is az idő hatodik az idei világranglistán, másrészt a nap végi 4x200-as váltó mutatta meg, mindezt milyen állapotban érte el a világbajnok: a medencéből a mellékhelyiség felé vette az irányt, annyira rosszul volt az egeket verő tejsavszint miatt. Edzője, Plagányi Zsolt csupán annyit mondott: „gonosz a mostani terhelés, nagyon gonosz, ehhez képest ez az idő egészen remek”.

Gyurta Dániel lazán behúzta a 100 méteres mellúszás aranyérmét, ez bemelegítésnek pont jó volt a 200 előtt. „Ebben az időszakban ez az idő éppen megfelel, bár alapvetően a kétszáz mell lesz az, ami megmutatja, ott tartok-e, ahol szeretnék. Tudom egyébként, hogy százon jobbakat ment néhány vetélytárs, de ez nem zavar: részben, mert nem ez a fő számom, részben mert tutdható, sok országban jóval élesebb a verseny az olimpiai kvalifikációért, azaz már az évnek ebben a részében is jobb formában kell lenni, mint nekem. Ami hosszú távon még kedvezhet is.”

Bernek Péter 400 gyorson elért ideje (3:47.32) abszolút értékben a második legértékesebb produkció volt ezen a napon Cseh mögött, hiszen a 7. helyre repítette a BVSC klasszisát a világranglistán, ő mégis morcos képet vágott: „Ennél jobbat akartam mindenképpen, legalább egy másodperccel: az egyéni csúcsomat szerettem volna megjavítani, amit Kazanyban úsztam, függetlenül attól, hogy most még csak április van. Sajnos, nem szorított meg senki, így nem tudtam még jobban húzni.”

A második nap bajnokai

Férfiak

50m gyors: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 22.38

400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:47.32

200m hát: Balog Gábor (Győr) 1:58.02

100m pillangó: Cseh László (Eger) 51.68

100m mell: Gyurta Dániel (UTE) 1:01.18

4x200m gyors: BVSC-Zugló 7:26.73

(Drigán Zoltán, Papp Márk, Boldizsár Valter, Bernek Péter)

Nők

100m gyors: Verrasztó Evelyn (Jövő SC) 55.39

800m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 8:27.14

100m hát: György Réka (TFSE) 1:01.86

50m mell: Sztankovics Anna (UTE) 32.11

200m pillangó: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:08.55

Mixed

4x100m vegyes: Bácsvíz-Kecskemét 3:55.35

(Burián Kata, Tejes Péter, Szokol Szonja, Földházi Dávid)

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 15:50
×
×
×
×