eur:
393.67
usd:
369.29
bux:
65816.93
2024. április 23. kedd Béla

Kozma Dominik riói szintidőt úszott

Kozma Dominik 21-ikként csatlakozott az olimpiai A-szintet teljesített versenyzőkhöz, míg a győri országos bajnokságot megelőző „váltónapon” három négyesünk is olyan időt úszott, amely most elég lenne a kvalifikációhoz. Ha május 31-éig marad ez a helyzet (vagy még javítanak addig), akkor minimum további hat fővel bővülhet az utazók létszáma, de a szerdán kezdődő bajnokságon, majd a londoni Eb-n természetesen még többen is bekerülhetnek az ötkarikás csapatba - közölte a Magyar Úszó Szövetség.

A győri „váltónapon” a válogatott tagjai közül két-két négyest állított össze az edzőbizottság a hat számban, hogy elérjék a riói kvalifikációhoz szükséges időt. A FINA szabályai szerint a kazanyi vb első tizenkét helyezettje automatikus olimpiai résztvevő, míg a fennmaradó négy helyre a kvótát még nem szerzett országok között a legjobb időket elérők kerülnek - olvasható a szövetség közleményében.

Nos, a hat kvartettből három is „körön belülre” került: a férfi vegyesváltótól és a női 4x200-as gyorsváltótól ez elvárható volt úgymond, míg a férfi 4x200-as csapatnak sikerült a bravúr – a többiek esetében azért szenzáció lett volna, különösen a 4x100-as gyorsváltók esetében, ha sikerül a most előttük lévőket megelőzni.

Leginkább a férfi vegyesváltóért izgultunk, hiszen nekik már bőven ott lett volna a helyük Rióban, ha Gyurta Dániel nem vált rosszul a kazanyi vb-n – a harmadik idővel kerültek volna döntőbe, azaz a legjobb nyolc közé –, így a mostani pótvizsgán kellett megfelelni. Nos, ez sikerült: a 3:36.74-es idő a kimaradott nációk között a második legjobb, úgymond a célnak megfelel, bár ennél természetesen sokkal jobbat is tud a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián összetételű csapat, ám az látszott, egyikük sincs csúcsformában.

Balog 54.06-os kezdése kifejezetten jó, egyéni csúcsbeállítás, amit a győriek hátúszója széles mosollyal nyugtázott. „Nagyon örülök, hogy egy magaslati edzőtáborból érkezve sikerült már most olyan időt úsznom, amit nyáron szoktak, a legjobb formámban.” Gyurta Dániel amondó volt: „Jobbra számítottam, a mozgás alapján úgy gondoltam, gyorsabban haladok, végül ennyi sikerült. Hosszú idő után most versenyeztem először, talán ez is közrejátszott, a bajnokságon szerintem még jobban fog menni.” Cseh László úgy vélekedett: „Jól esett az úszás, picit lehettünk volna gyorsabbak is, de szerintem ez elég lesz az olimpiára.”

A nők 4x200-as gyorsváltója jelen felállásában is megoldotta, hogy a második legjobb időt érje el, az edzők szerint a 8 percen belüli eredménynek elégnek kell lennie Rióhoz, de Londonban, Hosszú Katinkával kiegészülve még jobbat is produkálhatnak. „Bár kicsit furcsa így úszni, hogy először van egy kétszáz, majd utána két száz méter, ennek ellenére öröm a csapatért úszni. A kétszáz gyorsra külön nem készülünk, viszont ha a váltóról van szó, mindig örömmel meggyek neki” – mondta Jakabos Zsuzsanna, aki mindhárom számban ott tempózott a medencében.

A férfi 4x200-as csapat épp megcsípte a negyedik helyet, de Londonban ők is javíthatnak még – itt alapvetően mindenki az elsőként vízbe ugró Kozma Dominiket figyelte, akinek eredménye „egyéniben” is számított, és a tavalyi évet súlyos vállműtétje miatt kihagyó klasszis sikerrel teljesítette az olimpiai A szintet 200 gyorson (1:47.73), így huszonegyedikként csatlakozott a riói kvótásokhoz. A történteket azon melegében, még a rajtkövek mögött kommentálta a szokásos nevetések közepette – „Most már akarnátok, sem tudnátok itthon hagyni!” – később komolyabb értékelésre is vállalkozott: „Most az idő számított, hogy ez legyen meg – az edzések alapján picit jobbra számítottam, megmondom őszintén, de talán a bajnokságon még jobb lesz. Kicsit furcsa így úszni, hogy csak két csapat megy a medencében, bár a hullámok jobbak, a versenyláz nem annyira magas. Ettől függetlenül örülök, és remélem, a váltóval még jobbak is leszünk az Eb-n.”

A másik három kvartettnek – a két 4x100-as gyorsváltónak és a női vegyesváltónak – nem sikerült a jelenlegi legjobb négy nem-kvalifikált közé kerülnie, vegyesben nem jött jókor Szilágyi Liliána apróbb sérülése, ami miatt pillangón Verrasztó Evelynnek kellett beugrania, a 4x200-as szám után. Lobanovszkij Maxim 50 gyorson próbált meg egy jobb időt repeszteni, de egyelőre csak az olimpiai B-szint sikerült a győriek hórihorgas sprinterének (22.85), a riói kvótához még hat tizedet javulnia kell.

Időeredmények

Férfi 4x100m vegyesváltó: 3:36.74 – 2. idő

Balogh Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián

Férfi 4x200m gyorsváltó: 7:16.56 – 4. Idő

Kozma Dominik, Cseh László, Mészáros Márk, Bernek Péter

Női 4x200m gyorsváltó: 7:59.41 – 2. idő

Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka

Női 4x100m vegyesváltó: 4:06.99 – 10. idő

Burján Kata, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna

Férfi 4x100m gyorsváltó: 3:19.02 – 7. idő

Takács Krisztián, Bochus Richárd, Holoda Péter, Kozma Dominik

Női 4x100m gyorsváltó: 3:45.96 – 7. idő

Késely Ajna, Joó Sára, Böszörményi Bettina, Jakabos Zsuzsanna

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×