INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Széchenyi vízi emléktúra lesz ma Vác és Budapest között

InfoRádió / MTI
Első alkalommal rendezi meg szombaton a Széchenyi vízi emléktúrát a Gróf Széchenyi Család Alapítvány a Budapesti Sportszövetségek Uniójával (BSU), a Magyar Evezős Szövetséggel és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együttműködve.

A gróf Széchenyi István Bécs és Pozsony közötti dunai evezését megidéző 30 kilométeres túra különlegessége, hogy bármely emberi erő által hajtott vízi járműben teljesíthető. A rajt Vácon, a helyi Városi Evezős Club sporttelepén lesz, a túra pedig a budapesti Margitszigeten, a Danubius Nemzeti Hajós Egyletnél ér véget. Az esemény fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Széchenyi István 1827. májusi naplóbejegyzéséből kiderül, hogy két angol barátjával 3 óra 12 perc alatt evezett Bécsből Pozsonyba - ez az első hazai jegyzőkönyvezett evezős teljesítmény.

Kamuti Jenő, a BSU elnöke úgy fogalmazott, nagyon szép kezdeményezésnek tartja a versenyt, hiszen Széchenyi Istvánnak rengeteget köszönhetnek a magyarok.

"Többek között az ő nevéhez fűződik az evezőssport meghonosítása Magyarországon - emlékeztetett a sportvezető. - Szeretnénk támogatni, hogy Széchenyi István neve a jövőben nagyobb hangsúlyt kapjon a magyar sportban. A mostani egy kitűnő kezdeményezés, hiszen ez a verseny minden korosztályt megszólít."

Széchenyi Tímea, a "legnagyobb magyar" vér szerinti utódai által létrehozott alapítvány elnöke az MTI kérdésére azt mondta: reménykednek a jó időjárásban, s a szombati eseményre mintegy 150-200 indulót várnak. Hozzátette: a Margitszigeten ebéddel és további programokkal várják a résztvevőket.

Széchenyi Tímea azt is bejelentette, hogy 2016 Széchenyi emlékév lesz, erre a sport- mellett oktatási és kulturális programokkal készülnek.

A Széchenyi vízi emléktúra szombaton 10 órakor rajtol Vácról.

A címlapról ajánljuk