eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Török Zsolt az Annapurnán

Az aradi Török Zsolt által vezetett román hegymászó expedíció megérkezett az Annapurna 4200 méter magasan fekvő alaptáborába. A csapat a Föld tizedik legmagasabb csúcsát, a Himalájában található, 8091 méter magas Annapurnát akarja meghódítani.

Az expedíció már április elsején megérkezett Pokharába, és az eredeti tervek szerint másnap indult volna tovább a 4200 méteren lévő alaptáborba. A rossz időjárás, majd a helyi utazási iroda felelőtlen szervezése miatt azonban hat napot kellett a városban vesztegelni, mire végre elindulhattak. Hétfőn helikopterre szálltak, és szerencsésen megérkeztek az alaptáborba - közölte Barabás László, az expedíció magyarországi szóvivője kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az expedíció csomagjainak még csak egy része érkezett meg, ennek ellenére kedden már egy magasabb régióban lévő depó kiépítését tervezik, szerdára pedig az 1-es tábor elérését. A kommüniké kiemelte: a hegyen a körülmények jók, viszonylag kevés hó van.

A szóvivő kitért arra, hogy a hegyen Török Zsolték mellett csak egy kereskedelmi expedíció tartózkodik egy norvég és egy kínai mászóval, akik más stratégiát követnek, hiszen serpa teherhordók segítségével másznak, rengeteg sátorral és mintegy 6000 méter fix kötelet terveznek kiépíteni.

Az aradi Török Zsolt vezette román expedíció március 28-án indult útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül jusson fel a 8091 méter magas Annapurna tetejére, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezres csúcs a Himalájában. A jelenlegi, mintegy két hónapos vállalkozás egy öt évre tervezett sorozat kezdete, és része a Román expedíciók a Top 5-ön elnevezésű projektnek.

Török Zsolt, aki tavaly sikeresen meghódította a 8126 méter magas Nanga Parbatot, idén új csapattal vág neki az expedíciónak, amelynek Cristian Tzecu temesvári fotós, hegymászó, Catalin Neacsu bukaresti hegymászó és George Porancia meteorológus, hegymászó tagja még. Az expedíció előrehaladása a 4BAKANCS hegymászó portálon követhető nyomon.

Az Annapurna nehézsége mellett kiemelt jelentőséggel is bír, hiszen egy francia expedíció 1950-ben elsőként hódította meg a himalájai nyolcezresek megmászásának történetében. A román hegymászók a klasszikus útvonalon fognak haladni, amin 2012-ben az Erőss Zsolt által vezetett Magyarok a világ nyolcezresein csapata is haladt. Ez az úgynevezett német útvonal, amelyen kisebb a lavina-veszély, mint a másik, francia útvonalon.

Török Zsolt korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy három hét akklimatizálódás után várják az alkalmas időt a csúcstámadásra, amely várhatóan májusban lesz. A négyfős expedíció 50 ezer eurós költségvetéssel vágott neki az útnak.

Az Annapurnát a K2, a Kancsendzönga, a Nanga Parbat és a Dhaulagiri mellett a világ legveszélyesebb csúcsai közé szokták sorolni az ott életüket vesztett alpinisták száma alapján. A statisztikában a tavalyi balesetek (többek között Erőss Zsolt és Kiss Péter halála) után a Kancsendzönga lépett az élre.

Az Annapurna-expedíció vezetője még az indulás előtt szólt arról is, hogy az expedícióval a romániai hegymászás kultúráját próbálják felépíteni, emellett az idősek kirekesztése ellen kívánnak állást foglalni, és a fogyatékossággal élők integrálásának a szükségességére is rá szeretnék irányítani a figyelmet. Hozzátette, hogy az 54 éves George Porancea hegyimentő a csapat fizikailag legjobban felkészült tagja.

A 40 éves Török Zsolt természetesnek tartotta, hogy román színekben vág neki az expedíciónak. Hozzáfűzte, felkérést kapott Kollár Lajostól, Erőss Zsolt mászótársától, hogy ősszel vegyen részt a 6856 méter magas Ama Dablam Himalája-csúcs meghódítására induló expedícióban is. Azon valószínűleg mind a magyar és a román zászló alatt fognak mászni.

Tavaly a magyar sajtó fokozott figyelemmel követte a Török Zsolt által vezetett romániai expedíciót, amely nem sokkal az Erőss Zsolt és Kiss Péter halálával végződő magyar Kancsendzönga-expedíció után sikerrel hódította meg a 8125 méter magas Nanga Parbatot.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×