eur:
389.44
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hosszú két aranyéremmel kezdett, Cseh is győzött

Három magyar aranyérem született a franciaországi Chartres-ban zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság nyitónapján: Hosszú Katinka kétszer, Cseh László pedig egyszer állhatott fel a dobogó tetejére. A csütörtöki mérleget Bernek Péter ezüstje és Jakabos Zsuzsanna bronza tette teljessé.

A döntők sora magyar szempontból Bernek Péter ezüstérmével kezdődött: a Kőbánya SC ifjúsági olimpiai bajnoka 200 méter háton 1:49.41 perces időeredménnyel csapott célba, jelentősen tovább javítva ezzel a délelőtti előfutamban felállított 1:50.72 perces országos csúcsát. A 20 éves versenyző a tavalyi rövidpályás Eb-n ugyanebben a számban harmadikként végzett.

"Úgy érzem, ma egész jól ment, és nem csak az országos csúcs miatt" - értékelte szereplését Bernek. "Az ezüstéremmel elégedett vagyok, Kaweckit képtelenség megverni rövidpályán, annyira brutálisak a fordulói."

A magyar éremkollekció a 200 méter női vegyes fináléja után arannyal és bronzzal gazdagodott tovább Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna révén. A normálmedencés, vagyis 50 méteres uszodában 400 vegyesen világbajnok Hosszú a fele akkora távon élete első "kismedencés" kontinensaranyát szerezte meg 2:05.78 perccel, Jakabos pedig harmadikként csapott célba 2:06.66-tal. Jó negyedóra (!) múlva a bajaiak büszkesége már második Európa-bajnoki címének örülhetett: a 200 méter pillangó döntőjében ismét mindenkit maga mögé utasított, érdekes módon századra azonos idővel, mint amennyivel a vegyesfináléban diadalmaskodott. Jakabos ebben a számban negyedik lett (2:08.74).

"Mivel a Világkupa-sorozat után elég keményen edzettem tíz napig, ez még nem volt annyira éles és jó úszás, mint amit várok magamtól, viszont az is kétségtelen, ilyen komoly versenyen még sohasem kellett negyedóra alatt két ennyire komoly számot úsznom" - nyilatkozta Hosszú. "A kettő között igyekeztem kilépni a valós időből, mélyeket lélegezni, teljesen megnyugtatni a szervezetemet, és ez nagyjából sikerült is."

Jakabos Zsuzsanna elégedetten értékelt: "Jó volt ez így, egyáltalán nem bánkódom a kétszáz pillangó miatt: az egyik számban nagyon komolyan oda kellett tennem magam, és mivel a kétszáz vegyes volt az, ezért abban is maximumot adtam, a pillére aztán már csak ennyi maradt bennem."

A nap harmadik - saját pályafutásának pedig 14. - rövidpályás Eb-elsőségét Cseh László szerezte. A Kőbánya SC klasszis úszója 200 méter vegyesen roppant magabiztos teljesítménnyel győzött 1:52.74 perccel, amely új országos csúcs is egyben. A régit ugyanő tartotta 1:52.85-tel 2009. november 13. óta. A döntő másik magyarja, Verrasztó Dávid hatodik lett (1:56.53).

"Mivel nem készültem erre a versenyre, nem kis öröm, hogy sikerült ennyire jó időt úsznom" - mondta Cseh. "Kezdésnek nagyon jó volt, elégedett vagyok."

Az elődöntőben érdekelt magyarok közül Pulai Bence 51.52 másodperces idővel hetedikként jutott be a 100 m pillangó pénteki döntőjébe. Nem sikerült továbblépniük ugyanakkor az 50 méteres távokon próbálkozó magyaroknak: gyorsúszásban Takács Krisztián 11. lett (21.70 mp), míg a mell elődöntőjében Sebestyén Dalma 15. (31.62), Sztankovics Anna pedig 16. helyen végzett (31.69), így egyikük sem folytathatja a legjobb nyolc között. Hasonlóképpen járt Dara Eszter is, akinek ideje (54.69) a 11. helyhez volt elegendő 100 méter gyorson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×