eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kubalát, Kocsist, Czibort emlegették a Barcelona BL-mérkőzése előtt

A Bajnokok Ligája második fordulójának mérkőzései közül kiemelkedik a Benfica-Barcelona és a Juventus-Sahtar mérkőzés. Ugyancsak figyelmet érdemel a Manchester United kolozsvári vendégjátéka.

A katalánok eddig három BEK/BL-sorozatban találkoztak a portugál "Sasokkal" - s ha nem a Camp Nouban játszhattak, nem értek el sikert. 1961-ben a Kubala László, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán trió Barcelonája 3:2-re kikapott Guttmann Béla Benficájától a berni BEK-döntőben. Czibor elkeseredetten mondta utána: "Ugyanaz történt, mint 1954-ben a világbajnoki döntőben, ugyanabban az öltözőben voltunk, ugyanúgy gólt lőttem, s ugyanúgy kikaptunk 3:2-re.

A következő két alkalommal Lisszabonban 0-0-ra végzett a Barça (1991-1992, 2005-2006), de a Dream Team és Rijkaard Ronaldinhóra épített alakulata is megnyerte a sorozat végén a serleget. Ezzel alighanem most is kiegyezne minden Barcelona-szurkoló... Ami a csapatot illeti, Andrés Iniesta és Carles Puyol már a többiekkel edzett hétfőn, elképzelhető, hogy játszanak, Gerard Piqué azonban még aligha fog.

Mind a két együttes, a Barcelona és a Benfica is veretlen még hazája bajnokságában, sőt a katalánok még pontot sem veszítettek. Javier Mascherano, az együttes (egyik) argentin játékosa szerint fontos, de nem döntő hét előtt áll a Barcelona, amely keden a Benfica ellen BL-találkozót vív, majd vasárnap este a Camp Nouban a Real Madridot várja a szezon harmadik El Clásicójára.

Giorgio Chiellini, a Juventus válogatott védője a Sahtar elleni mérkőzés fontosságát hangsúlyozta. Szerinte kulcsfontosságú lesz ez a találkozó, érzelmi okokból (az első BL-meccs hazai pályán), s praktikus okokból is. A londoni, a Chelsea elleni döntetlen után a Juve a győzelemmel óriási lépést tehetne a továbbjutást felé. Az Antonio Conte eltiltása miatt a csapatot ideiglenesen dirigáló Massimo Carrera figyelmeztetett arra, hogy nagy hiba lenne az utóbbi években több jó eredményt is elért Sahtart lebecsülni, nem szólva arról, hogy az ukránok román edzője, a Serie A-ban is dolgozott Mircea Lucescu kiválóan ismeri az olasz futballt.

A Manchester United, amely az előző ősszel a csoportmérkőzéses szakaszban az egyetlen idegenbeli győzelmét Romániában aratta, Kolozsváron, a helyi (nevében) vasutascsapat ellen játszik. A CFR Cluj tagja Vass Ádám, aki azonban még mindig sérült. Az angolok a hétvégén 3-2-re kikaptak hazai pályán a Tottenham Hotspurtől, de ebből kár lenne következtetni a csapat formájára. Sir Alex nem vitte el magával a Szamos partjára Ryan Giggset, Paul Scholes, Michael Carricket és Antonio Valenciát sem. Az előző mondatból kikövetkeztethető: Robin van Persie, s az utóbbi hetekben sérülése miatt hiányoző Wayne Rooney ellenben ott volt a tegnap esti, kolozsvári edzésen.

Az erdélyi Krónika című lap a két csapat gazdasági erejét állította szembe egymással: "Három román bajnoki cím, három Román Kupa és három BL-csoportkör áll szemben 19 angol bajnoki címmel, 11 FA- és 4 Ligakupával, 3 BL-serleggel, valamint egy-egy UEFA- és Európai Szuperkupával; 14-15 millió eurós költségvetés a több mint 300 milliós büdzsével, 37,25 milliót érő keret a 441 millióra taksált világsztárokkal."

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
E csoport:
Juventus (olasz)-Sahtar Donyeck (ukrán) 20:45 ó
Nordsjaelland (dán) -Chelsea (angol) 20:45 ó
F csoport:
Valencia (spanyol) -Lille (francia) 20:45 ó
BATE Boriszov (fehérorosz) -Bayern München (német) 20:45 ó
G csoport:
Szpartak Moszkva (orosz) -Celtic Glasgow (skót) 18 ó
Benfica (portugál)-FC Barcelona (spanyol) 20:45 ó
H csoport:
CFR Cluj (román) -Manchester United (angol) 20:45 ó
Galatasaray (török) -Braga (portugál) 20:45 ó

Televíziós közvetítések:
Sport 1
20 ó: Benfica-Barcelona
Digisport 1
17:45 ó: Szpartak Moszkva-Celtic
20:15 ó: CFR Cluj-Manchester United
Digisport 2
20:40 ó: Juventus-Sahtar Donyeck

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×