INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Szilágyi Árontól Risztov Éváig - mi változott a pekingi olimpia óta?

Infostart / InfoRádió
Ahogy Sydneyben és Athénban, most Londonban is nyolc olimpiai aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A legtöbb éremmel a kajakozók járultak hozzá a vártnál jobb eredményekhez.

A gyengén sikerült pekingi olimpiával ellentétben most nem kellett két hetet várni az első győzelemre, a kardvívó Szilágyi Áron ellenállhatatlan versenyzéssel már a második versenynapon megszerezte a magyar csapat első aranyát.

A magyar küldöttségből a legnagyobb nemzetközi elismerést Gyurta Dániel érdemelte ki azzal, hogy augusztus 1-jén 200 méteres mellúszásban világrekorddal győzött.

Augusztus 5-én két magyar arany következett: nyert kalapácsvetésben Pars Krisztián, míg a tornász Berki Krisztián lólengésben úgy győzött, hogy brit riválisánál a kivitelezésre kapott magasabb pontszámot.

Négy aranyat az elmúlt hét közepén szállítottak a magyarok. A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajak kettes 1000 méteren győzött. Dombi Rudolf a szerdai siker után az InfoRádióban az olimpiai ciklus tudatos munkájáról is beszélt.

Szintén szerdán nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összetételű női kajak négyes 500 méteren, Kozák Danuta pedig egy nappal később egyesben is aranyérmes lett.

A nyolcadik magyar aranyat Risztov Éva nyakába akasztották, miután megnyerte a 10 kilométeres hosszútávúszást. Az InfoRádiónak nyilatkozva nem tartotta kis különbségnek négy tizedmásodperces előnyét.

A magyar küldöttség a nyolc arany mellett 4 ezüst és 5 bronzérmet is nyert, ezzel minden korábbi várakozást felülmúlva a kilencedik lett az éremtáblázaton.

Janicsban még több év van

A legtöbb éremmel a kajakozók járultak hozzá a vártnál jobb eredményekhez.

Storcz Botond szövetségi kapitány az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában rendkívül eredményesnek nevezte a magyar kajak-kenu válogatott olimpiai szereplését.

A szakvezető megjegyezte, hogy a korábban jelzett 6 aranyesély reálisan is megvolt.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke a Gólvonal című sportműsorban arról is beszélt, hogy Douchev-Janics Natasa pályafutásában még 4-5 év benne van.

A legeredményesebb kajakozó Kozák Danuta volt, aki mindkét számában - 500 négyesben, majd egyesben is - nyert. A Honvéd versenyzője egyúttal a magyar küldöttség legsikeresebbjeként térhet haza. A hétvégén úgy nyilatkozott, hogy lassan kezdenek a dolgok leülepedni benne.

Előrelépés Pekinghez képest

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Molnár Zoltán szerint alapvetően nem változott a magyar sport helyzete a pekingi játékok óta, a legjobbak támogatását viszont sikerült hatékonyabban megoldani.

A csapatvezető az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában rendkívül elégedetten értékelte a magyar küldöttség londoni szereplését.

Molnár Zoltán szerint a bővebb elemzésnek még nincs itt az ideje, de nem kizárólag az érmek számában sikerült előrelépni a pekingi szereplés után.

A MOB főtitkára nem csalódott a csapatsportokban sem.


A címlapról ajánljuk