INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

"Berki mögött dicsőség ezüstérmesnek lenni"

Infostart / InfoRádió
Nincs letörve Louis Smith, aki vasárnap az olimpián azonos pontszámmal szorult a második helyre Berki Krisztián mögött, csak a kivitelezésben maradt el egy hajszállal. A 23 éves brit tornász a BBC tévének azt nyilatkozta: Berki Krisztián mögött ezüstérmesnek lenni dicsőség.

A huszonhárom éves brit Louis Smith 2008-ban bronzérmes volt az olimpián, idén pedig Berki Krisztián legkomolyabb riválisa lólengésben. Említette is egy előzetes nyilatkozatában, hogy ez "a titánok harca lesz".

Valóban szoros volt a verseny. Smith a közönség nagy bíztatása mellett, utolsónak mutatta be a gyakorlatát, és végül ugyanannyi pontot kapott, mint Berki Krisztián: 16.066. Néhány izgalmas perc következett. Hogyan dönt a versenybírói kar?

Korábban a brit tornászcsapat már-már ezüstérmesnek látszott, amikor a bírák kihirdették, hogy a japánokat mégiscsak jobbnak látták, tehát a briteknek meg kell elégedniük a bronzzal. Most Smith izgulhatott, ő lesz-e a brit tornasport első aranyérmese, vagy újabb csalódás következik.

Az igazság kedvéért meg kell állapítanunk, hogy Berki Krisztián valóban szebben hajtotta végre e nehéz gyakorlatát. Õ győzött. Második helyre került Louis Smith, a harmadikra pedig a tizenkilenc éves brit tornász, Max Whitlock.

A BBC riportere odalépett mikrofonjával Smith-hez, aki ezt mondta: "Nagy csata volt. A hazai közönség előtt persze elég idegesnek éreztem magam a velem szemben támasztott fokozott várakozás miatt. Igyekeztem nyugodt maradni. Nem is néztem végig a többiek gyakorlatát, az enyém sok nehéz elemet tartalmazott, arra kellett koncentrálnom. Reggae-t hallgattam. Végül jól sikerült a gyakorlatom, de Berki Krisztián győzött. Nagyon jó barátok vagyunk. Komoly vetélytársak, de jó barátok. Ha valakitől nem bánom, hogy legyőz, az vagy a csapattársam Max, vagy Berki Krisztián. Õt a legnagyobb lólengés-specialisták között fogja nyilvántartani a sporttörténet, tehát mögötte másodiknak lenni dicsőség" - nyilatkozta.

Louis Smith tehát nem szerezte meg a brit tornasport első olimpiai aranyérmét, míg a magyar tornasportnak ez sorrendben már a tizenötödik arany volt, és a bajnokok között lólengésben három magyar is szerepelt: Pelle István, Magyar Zoltán és Borkai Zsolt. S bár a két brit tornász még nagyon fiatal, Borkai Zsolt azt mondta a verseny után: nem én leszek az utolsó magyar olimpiai aranyérmes lólengésben.


A címlapról ajánljuk