eur:
390.21
usd:
364.2
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Wéber Gábor: "Minket is érint a Chevrolet visszavonulása"

A Chevrolet bejelentette, hogy az évad végén kivonul a Túraautó-világbajnokságból. Wéber Gábor szerint a Chevrolet versenyzői megkavarhatják a pilótapiacot.

Alapvetően ez nagy meglepetés volt, mert inkább az volt benne a levegőben, hogy új gyártók érkeznek a WTCC-be. Azon persze lehetett gondolkodni, hogy a Chevy meddig akarja egyedül uralni a sorozatot, mert neki, mint márkának, ez már nem kihívás, és a jól felépített imidzsét nem szeretné rontani azzal, hogy tulajdonképpen privátok ellen nyer. Mivel jöttek új gyártók - érkezik a Honda, jövőre a Lada, a Seat is vissza fog szállni előbb-utóbb gyári csapatként -, mindenki úgy gondolta, hogy ezt az időszakot most már át fogjuk vészelni. Mégis ilyen döntés született.

Mi lehet a pilótáik sorsa? A világbajnokság első három helyzettjéről beszélünk...

Ez azért érdekes kérdés, mert még minket is érint ilyen szempontból ez a hír, ugyanis a jövő évi pozícionálás ilyenkor folyamatos. Megpróbálja minden csapat felmérni a lehetőségeit, és most három olyan pilóta kerül a piacra, akinek eddig fix helyük volt, és nem is számolt velük senki. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy nem lehet pontosan tudni, a Chevrolet hogyan tervezi a kivonulást, az autók megmaradnak-e privát csapatként, és így folytatják-e jövőre? Alain Menu valószínűleg előbb-utóbb vissza fog vonulni, habár a teljesítményét nézve még bőven maradhatna a mezőnyben. Yvan Mullerről inkább azt gondolom, hogy ő az, aki gyári csapatba vágyakozna, vagy nem szeretné privátként folytatni. Robert Huff eddigi karrierjét megnézve szintén kevésbé szeretne privát csapatba visszaülni, viszont ha ez csak egy évet jelentene, akkor lehet, hogy megtennék egy privát Chevrolet-vel.

Ön a Zengő csapat versenyzőjeként idén Michelsiz Norbert csapattársaként állt rajthoz. Tavasszal még arról szóltak a hírek, hogy csak Európában láthatjuk majd. Három hét múlva Brazíliában lesz verseny, ott lesz a rajtvonalnál?

Majdnem biztos, hogy Brazíliában nem leszek ott. Ennek kizárólag anyagi okai vannak. Eredetileg is azért voltak az európai futamok biztosak, mert előre látható volt, hogy a támogatói háttér ezt teszi lehetővé. Arról viszont még nem tettem le, hogy a szezon második felében, a szeptembertől kezdődő négy tengerentúli versenyen ott legyek. Ez a brazíliai nyári kiruccanás kimarad, de ha tudom, akkor folytatom mindenképpen az ismerkedést, mert ezt az évet annak szántuk. Ez egy hosszú távú projekt minden szempontból, nem egy évet, vagy néhány futamot szerettem volna a WTCC-ben versenyezni. Komolyabb terveink vannak csapatszinten is. Úgyhogy mindenképp jó lenne legalább azokon a pályákon mennem, amelyek állandó résztvevői a világbajnokságnak, gondolok itt például Makaóra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×