eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Futballtörténelem: magyar válogatott gólok Győrben

Hat mérkőzésre rúg a magyar A válogatott győri múltja. 1982 szeptemberében, a törökök elleni meccsel kezdődött a sorozat, amelynek hetedik állomása a szerda esti, bolgárok elleni találkozó.

Az 1982-es spanyolországi Mundial utáni első mérkőzését győrben, az akkor még gyenge törökök ellen játszotta a magyar válogatott. Miután a bajnok Rába ETO szurkolói nehezteltek a kapitányra és a szövetségre, mivel szerintük a válogatottban "alulreprezentáltak" voltak a győriek a spanyolországi tornán, a meccs a békülést is szolgálta.



1982. 09. 22. Magyarország-Törökország 5-0 barátságos
1991. 09. 11. Magyarország-Írország 1-2 barátságos
1994. 05. 18. Magyarország-Horvátország 2-2 barátságos
1999. 06. 09. Magyarország-Szlovákia 0-1 Eb-selejtező
2000. 05. 31. Magyarország-Szaúd-Arábia 2-2 barátságos
2010. 03. 03. Magyarország-Oroszország 1-1 barátságosMészöly Kálmán négy győrit is a kezdő csapatba állított, először játszott együtt címeres mezben a Hannich Péter, Póczik József és Burcsa Győző alkotta középpályás sor, s debütált a jobbhátvéd Csonka Gyula is. Hiányzott viszont a középcsatár Szentes Lázár, s csak a következő találkozón debütált Hajszán Gyula.
A törökök akkor még körülbelül annyival voltak gyengébbek a magyar csapatnál, mint most a San Marinó-i, nem okozott gondot könnyed játékkal sem a fölényes győzelem. A korabeli felvételeken jól látszik, milyen jól irányított és osztogatott Hannich Péter és Póczik József, ők voltak a csapat legjobbjai. A szövetségi kapitány négy újoncot avatott a mérkőzésen (Csonkán kívül Tulipán Mihályt, Kiss Sándort és Budavári Sándort), utóbbi kettő gólt is szerzett, a csepeli Budavári átstukkolta a labdát a kapuson, az újpesti Kiss Sándor meg kihasználta a kapus és a védő gyermeteg hibáját. A további találatokat a látványos fejes gólt szerző Garaba Imre, s két győri, az okos Burcsa Győző és a bomba gólt lövő Póczik József jegyezte.

Mészöly Kálmán  négy győrit is a kezdő csapatba állított, először játszott együtt címeres mezben a Hannich Péter, Póczik József és Burcsa Győző alkotta középpályás sor, s debütált a jobbhátvéd Csonka Gyula is. Hiányzott viszont a középcsatár Szentes Lázár, s csak a következő találkozón debütált Hajszán Gyula.


A törökök akkor még körülbelül annyival voltak gyengébbek a magyar csapatnál, mint most a San Marinó-i, nem okozott gondot könnyed játékkal sem a fölényes győzelem. A korabeli felvételeken jól látszik, milyen jól irányított és osztogatott Hannich Péter és Póczik József, ők voltak a csapat legjobbjai.

A szövetségi kapitány négy újoncot avatott a mérkőzésen (Csonkán kívül Tulipán Mihályt, Kiss Sándort és Budavári Sándort), utóbbi kettő gólt is szerzett, a csepeli Budavári átstukkolta a labdát a kapuson, az újpesti Kiss Sándor meg kihasználta a kapus és a védő gyermeteg hibáját. A további találatokat a látványos fejes gólt szerző Garaba Imre, s két győri, az okos Burcsa Győző és a bomba gólt lövő Póczik József jegyezte.


Vereség következett a győri mérkőzések sorában, igaz, 1991-ben az íreknél - Jack Charlton irányításával - a zöld sziget története talán legerősebb generációja játszott. Olyan sztárok vendégeskedtek Magyaroszágon, mint Pat Bonner (Celtic), Dennis Irwin, Roy Keane (mindketten Sir Alex Man Unitedjének pillérei voltak pályafutásuk csúcspontján), az arsenalos David O'Leary vagy a két liverpooli, Ray Houghton és John Aldridge. (Aldridge akkor még a Tranmere Rovers, Keane a Nottingham Forest tagja volt.)



Még mindig Mészöly Kálmán volt a kapitány, egy újoncot dobott mély vízbe: akkor játszott Lipcsei Péter először az A válogatottban. Ismét szurkolhatott a hazai publikum győri játékosnak, az utolsó negyedórára Mónos Tamást Rugovics Vendel váltotta. A magyar csapat gólját Détári Lajos óriási lövése után, Bonner kapus hibáját szemfülesen kihasználva Kovács Kálmán lőtte a 60. percben, az írek egy perccel később David Kelly fejes góljával egyenlítettek, majd a 69. percben az evertonos Kevin Sheedy is bevette Petry Zsolt kapuját.

Az 1993-1994-es idényben Verebes József párhuzamosan irányította a magyar válogatottat s a győri ETO FC-t. Az idény tíz mérkőzésén nyolc győri játékos is bekerült a nemzeti tizenegybe. A horvátok elleni, 2-2-vel zárt találkozón közülük Végh Zoltán, Kuttor Attila és Herczeg Miklós játszott. A későbbi horvát aranygeneráció kilenc tagját (Ladic, Jerkan, Stimac, Bilic, Soldo, Prosinecki, Asanovic, Jarni, Boksic) is felvonultató déli szomszéd ellen találkozó Keresztúri András nagy meccse volt, az akkor éppen a bécsi Austriában szereplő középpályás szerezte mindkét magyar gólt.

Az 1999-es, szlovákok elleni Eb-selejtező hozta a második magyar vereséget Győrben. Óriási volt a várakozás a mérkőzés iránt, noha a válogatott négy nappal korábban kikapott Bukarestben a románoktól, 18 000 néző előtt játszott a két csapat. Bicskei Bertalan két győrit állított a kezdő csapatba, Korsós Györgyöt és Somogyi Józsefet. A kaput a most is kerettag Király Gábor védte. A vendégek Martin Fabus góljával 1-0-ra nyertek.

Nem egészen egy évvel később ismét Győrben játszott a válogatott, a szaúdiak ellen. Fura meccs volt: a 90. perc leteltekekor még 2-0-ra vezetett a magyar csapat, de az arabok a 91. és a 92. percben is találtak egy gólt.



Ez a meccs volt a második állomása Horváth Ferenc nagy korszakának: 2000 áprilisától októberig hat mérkőzésen hét gólt szerzett, Győrben kettőt is.



Legutóbb két éve, az oroszok ellen játszott a Rába partján a magyar A-válogatott az oroszok elleni 1-1 nem számított rossz eredménynek. A magyar csapat egyetlen gólját Vanczák Vilmos szerezte, a mostani kerettagok közül játszott rajta kívül Király Gábor, Juhász Roland, Ákos, Szalai Ádám és Hajnal Tamás is. Egy percig volt győri is a pályán: a másodszor válogatott Koltai Tamás.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: jó előjel lehet, hogy most sérültünk le, és nem az olimpia előtt

Szilágyi Áron: jó előjel lehet, hogy most sérültünk le, és nem az olimpia előtt

Jövő héten, a madridi világkupán újra versenyezni fog a sérüléséből felépülő háromszoros olimpiai bajnok; azt mondta az InfoRádióban, hogy jót tett neki a pihenő, és mentálisan is feltöltődött. A Vasas kardvívója nemcsak edz, hanem kampányol is, ugyanis nyáron be szeretne kerülni a NOB sportolói bizottságába.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×