eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiegyenlített a BL-döntősök eddigi csatája - videók

Az egyaránt háromszoros BL-győztes Barcelona és Manchester United eddig tízszer találkozott egymással a nemzetközi kupaporondon, a mérleg kiegyenlített. A két együttes már két fináléban is összecsapott, a szombat esti lesz a harmadik ilyen alkalom.

A szombat esti Bajnokok Ligája-döntő a tizenegyedik összecsapás lesz a Barcelona és a Manchester United között. Az eddigi meccseken négy döntetlen született, emellett mindkét csapat háromszor tudott diadalmaskodni.

A két európai sztárcsapat először 1984-ben, a KEK negyeddöntőjében találkozott. Barcelonában a Diego Maradonával felálló katalánok győztek 2-0-ra, de Manchesterben az United Bryan Robson vezetésével visszavágott, és 3-0-lal továbbjutott.

A Heysel-tragédia utáni eltiltás miatt 1990-ig nem szerepelhettek angol csapatok a nemzetközi sorozatokban, így az újabb randevúra várni kellett. Az 1991-es KEK-döntőben az akkor már Alex Ferguson irányította United a walesi Mark Hughes duplájával legyőzte a Barcelonát. Ronald Koeman csak szépíteni tudott - a holland védő egy évvel később is gólt szerzett a kupadöntőben, de az már győzelmet jelentett.



1994 őszén a BL csoportkörében találkoztak újra a csapatok. Manchesterben 2-2-es döntetlen született, majd a Barcelona 4-0-ra kiütötte a Unitedet. A katalán együttesben Sztoicskov duplázott, Romário és Ferrer is betalált, így az angolokat megelőzve a gránátvörös-kékek jutottak tovább a Göteborg mögött.



1998-ban ismét egy csoportba sorsolták a két alakulatot, ráadásul ide került még a Bayern München is, a továbbjutó helyekért pedig ádáz csata zajlott. A Barcelona és a Manchester United mindkét összecsapása bevonult a BL-klasszikusai közé. Manchesterben az United Giggs és Scholes révén került gyorsan előnybe, de a Barcelona fel tudott állni, és végül a hajrában szerzett tizenegyesgóllal 3-3-ra alakította az állást.



Barcelonában az utolsó fordulóban találkoztak a felek, és bár a hazaiak ekkor már nem juthattak tovább, nem feltett kézzel álltak ki, ezt jelezte, hogy már az első percben gólt szereztek. A fordulatos meccsen a United fordítani tudott Yorke és Andy Cole góljaival, ám végül Rivaldo is duplázott, így ez az összecsapás is 3-3-mal zárult. A United így is továbbjutott, majd aztán éppen Barcelonában nyerte meg a finálét.



A következő találkozóig közel tíz év telt el, 2008 tavaszán a BL elődöntőjében került szembe egymással az angol és a katalán sztárgárda. Barcelonában nem született gólt, a visszavágón pedig egy védelmi hiba után Paul Scholes bombája a fináléba jutást jelentette a manchesterieknek. A United aztán a moszkvai döntőt is megnyerte.



Egy évvel később a római fináléban a Barcelona vissza tudott vágni. Ferguson együttese jól kezdte az összecsapást, de számos helyzetet kihagyott, ezt követően pedig feljavult a katalánok játéka, és a kameruni Samuel Eto'o, majd Lionel Messi góljával 2-0 nyertek.



A két klubnál azóta minimális változások történtek a keretben, így Londonban szinte ugyanazok a csapatok feszülnek egymásnak, mint két éve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×