eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kaotikus futamokat hozhat a Formula-1-es szezon

A Mercedes szereplése okozhatja a legnagyobb meglepetést az idei Formula-1-es szezonban - áll az A5.hu autós portál elemzésében. Farkas Péter szakíró, a honlap rovatvezetője az InfoRádiónak azt mondta, hogy "káoszfutamokra" is számítani lehet idén. Az idény a melbourne-i Albert Parkban kezdődik.

Vasárnap rendezik meg a 62. Formula-1-es autós gyorsasági világbajnokság első futamát, az Ausztrál Nagydíjat. A melbourne-i viadal csak a második verseny lett volna, ám az idénynyitó bahreini futamot az

országban kitört zavargások miatt egy hónapja törölték a naptárból. Az egyelőre kérdéses, hogy mi lesz az arab királyság F1-es versenyének sorsa.

Így is 19 versenyből áll az idény, vagyis hosszú lesz a szezon, az InfoRádió által megkérdezett szakíró pedig arra számít, hogy év közben még változni fognak az erőviszonyok. Az A5.hu autós portál elemzése szerint a Mercedes meglepetést okozhat idén. Michael Schumacherék az előszezont döcögősen kezdték, de a legfrissebb fejlesztésekkel begyorsultak, és az eredmények szerint a Mercedes felnőtt a feladathoz - közölte Farkas Péter.

A csapatok közül kiemelkedik a Red Bull és a Ferrari, ez bebizonyosodott a téli teszteken, de futamgyőzelemre van esélye az eddigi legnagyobb látható technikai újítással előálló, a kipufogót az autó elejére kivezető Renault-nak, valamint az év közbeni fejlődésben bízó McLarennek is.

A csapatfőnökök többsége szerint a címvédő Sebastian Vettel az idény favoritja. Mindenkinek a csapattársa a legfőbb ellenfele, a világbajnok ellen Mark Webber bizonyítani akar majd a tavalyi kudarc után - vélekedett Farkas Péter. Kiemelte: a mezőny páratlanul erős, ha a Ferrari is lesz olyan gyors, mint a Red Bull, akkor Fernando Alonso és Felipe Massa is versenyben lesz a vb-címért, de a Mercedes versenyzőivel is számolni kell.

A gumikon is sok múlik majd, ugyanis a Bridgestone-t váltó Pirelli-abroncsok gyorsabban kopnak. "Káoszfutamokra" is számíthatunk, sok kiállás lesz - hangsúlyozta a szakíró. Hozzátette: a versenyzőknek nagy szerep jut abban, hogy megítéljék, mikor álljanak ki kerékcserére, és biztosan fognak majd hibázni is.

Újítás lesz, hogy a versenyzők a pilótafülkéből állíthatják a hátsó szárnyakat, illetve ismét beépítik az autókba a korábban már használt, a mozgási energiát visszanyerő rendszert, a KERS-t.

A szezonban négy újonc indul: debütál a mexikói Sergio Perez (Sauber), a venezuelai Pastor Maldonado (Williams), a brit Paul di Resta (Force India) és a belga Jerome d'Ambrosio (Virgin).

Nem lehet ott viszont a startnál a lengyel Robert Kubica. A 26 éves pilóta február 6-án, egy olaszországi ralin hatalmasat bukott, a karját, a lábát és a kézfejét többször meg kellett operálni. Helyét a német Nick Heidfeld vette át a Renault-nál.

március 27.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne
április 10.: Malajziai Nagydíj, Szepang
április 17.: Kínai Nagydíj, Sanghaj
május 8.: Török Nagydíj, Isztambul
május 22.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
május 29.: Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
június 12.: Kanadai Nagydíj, Montreal
június 26.: Európa Nagydíj, Valencia
július 10.: Brit Nagydíj, Silverstone
július 24.: Német Nagydíj, Nürburgring
Július 31.: Magyar Nagydíj, Hungaroring
augusztus 28.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
szeptember 11.: Olasz Nagydíj, Monza
szeptember 25.: Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
október 9.: Japán Nagydíj, Szuzuka
október 16.: Koreai Nagydíj, Jeongam
október 30.: Indiai Nagydíj, Jaypee
november 13.: Abu-Dzabi Nagydíj, Yas Marina
november 27.: Brazil Nagydíj, Sao Paulo
A március 13-ra tervezett bahreini GP időpontját később jelölik ki.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×